StoryEditor

Vydavateľstvá žalujú Bertelsmann

24.02.2003, 23:00

Niekoľko amerických hudobných vydavateľstiev minulý týždeň zažalovalo nemecký mediálny koncern Bertelsmann AG na newyorskom okresnom súde a žiadajú náhradu škôd vo výške minimálne 17 mld. USD. Vydavateľstvá obvinili spoločnosť, že svojou účasťou v hudobnej internetovej burze Napster, ktorá medzičasom ukončila svoju činnosť, sa previnil porušovaním autorských práv a skladateľov a textárov pripravil o tantiémy.
Dvojica textárov Jerry Leiber a Mike Stoller, ktorí kraľovali scéne rockovej a populárnej hudby v 50. a 60. rokoch, chce požiadať súd o pridelenie štatútu hromadnej žaloby. Mala by okrem iného zahŕňať viac než 27-tisíc hudobníkov, ktorých zastrešuje agentúra Harry Fox Agency. Iróniou je v celej veci fakt, že do skupiny žalobcov patrí aj hudobné vydavateľstvo BMG, ktoré je súčasťou koncernu Bertelsmann. BMG síce vzhľadom na to môže požiadať o vystúpenie z hromadnej žaloby, v takom prípade by však museli jeho skladatelia a textári riskovať nezávislé žaloby.
Ako informuje denník Neue Zürcher Zeitung, Bertelsmann do kontroverznej burzy investoval viac než 100 mil. USD s cieľom vytvoriť z Napsteru internetovú spoločnosť s legálnymi právami a obsahom činnosti. Napster však krátko nato vstúpil do konkurzného konania a napokon zlyhal pre nesúhlas veriteľov. Internetovú firmu neskôr prevzala softvérová spoločnosť Roxio Inc, v dôsledku čoho neuspel celý rad žalôb proti Napsteru pre porušovanie autorských práv.
Bertelsmann sa zatiaľ k celej veci nevyjadril.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:18