StoryEditor

Vojna ohrozuje letectvo

12.03.2003, 23:00

Uprostred najhoršej krízy v leteckom sektore Asociácia leteckých prepravcov v Spojených štátoch varovala, že vojna v Iraku by mohla vyhliadky "vynútenej racionalizácie leteckého priemyslu" premeniť na realitu. V správe asociácia upozornila, že vojna by mohla viesť k bankrotom a likvidácii ďalších leteckých spoločností a zároveň varovala, že konflikt na Blízkom východe môže súčasné straty spoločností zvýšiť o ďalšie štyri miliardy dolárov, čím by sa zvýšili na celkových 6,7 miliardy dolárov. Kvôli vojne by sa podľa predbežných odhadov analytikov zredukovalo minimálne 2 200 letov denne a o prácu by prišlo ďalších 70-tisíc ľudí. Informoval o tom Financial Times.
Asociácia vzhľadom na vývoj ponúkla aj niekoľko krízových scenárov v prípade, že sa vojna v Iraku predĺži. Dlhotrvajúci konflikt v Iraku by pravdepodobne zvýšil straty leteckých spoločností v roku 2003 na úroveň 13 miliárd dolárov a o prácu by prišlo ďalších 100-tisíc ľudí.
"Ekonomické riziká vojny sú vysoké nielen pre letecký sektor, ale pre celé americké hospodárstvo," upozornil James May, prezident Asociácie leteckých prepravcov. "Bez pomoci vlády sú vyhliadky leteckého priemyslu katastrofálne," dodal.
Kvôli obavám z vojny spoločnosť Delta, ktorá si medzi americkými leteckými spoločnosťami aj naďalej udržiava jednu z najlepších pozícií, varovala, že v prvom štvrťroku dôjde k výraznému poklesov tržieb v dôsledku poklesu letov a počtu rezervácií. "Počet rezervácií sa už teraz výrazne znížil a tento trend predpokladáme aj v ďalších dňoch a mesiacoch," upozornil Michele Burns, finančný riaditeľ spoločnosti Delta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:02