StoryEditor

Široké uplatnenie ekologických obalov

11.06.2003, 00:00
Obchodná spoločnosť Primus Žilina zastupuje na Slovensku švajčiarsku UTZ a nemecké firmy Schütz a Otto, ktoré vyrábajú plastové obaly pre modernú logistiku a skladovanie.
Ide o plastové prepravky, palety, paletové kontajnery a kontajnery na nebezpečné látky pre strojársky, automobilový, elektrotechnický, potravinársky a chemický priemysel, pre poľnohospodárstvo a štátnu správu. Sú to ďalej plastové hygienické palety, ktoré používajú v mliekarňach pri skladovaní a expedícii mliečnych výrobkov, kde sa uplatňujú prísne hygienické normy. Veľmi efektívne pomáhajú optimalizovať prepravu, manipuláciu a skladovanie výrobkov.
Uvedené ekologické obaly sú stabilné, majú dlhú životnosť a spĺňajú všetky v súčasnosti platné technické i hygienické normy požadované na Slovensku. Ich vlastnosti sú v súlade s novým zákonom o odpadoch a normami uplatňovanými v EÚ, pričom majú aj príslušné certifikáty. "Máme partnerov medzi významnými slovenskými firmami. Na domácom trhu sa presadzujeme predovšetkým aktívnym marketingom. Zúčastnili sme sa, napríklad, na nedávnom strojárskom veľtrhu v Nitre, organizujeme firemné dni, kde odborníkom predvádzame naše výrobky. Veľký záujem je najmä o plastové kontajnery. Nepotrebné obaly zákazníkom recyklujeme," povedal o obchodnej stratégii spoločnosti Primus jej konateľ Peter Adámy.
Firma, ktorá v tomto roku plánuje obrat za 29 mil. Sk, nachádza nových obchodných partnerov aj medzi zahraničnými spoločnosťami, ktoré podnikajú alebo prichádzajú podnikať na Slovensko. Z tohto hľadiska žilinská firma víta pripravovanú daňovú reformu, ktorá vytvára vhodné podmienky pre zahraničných investorov.
Podľa vedenia spoločnosti by sa mal čo najskôr novelizovať zákon o obaloch. "Na Slovensko dovážame výrobky od renomovaných európskych firiem, ktoré sú z čistého polypropylénu a polyetylénu. Po použití sú zaujímavou surovinou na ďalšie spracovanie pre slovenské podniky, navyše lacnejšou, ako keby sa dovážala zo zahraničia. Prečo teda musíme ročne platiť okolo 400 tis. Sk do Recyklačného fondu?" pýta sa P. Adámy.
Zastúpenie výrobkov dodávaných firmou Primus podľa odvetví (%)
Chemický priemysel 40
Potravinárstvo 30
Strojársky priemysel 20
Zdravotníctvo 5
Ostatné 5
Zdroj: Primus, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:54