StoryEditor

Problémom Európy je prestarnutosť

18.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Šéfekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Kenneth Rogoff sa domnieva, že "hlavným problémom Európy je prestarnutosť jej obyvateľov". Štátne dôchodkové systémy v Európe sa v terajšej forme v dôsledku demografického vývoja stali neudržateľné. Starnutie obyvateľstva sa najmä v posledných rokoch stalo záležitosťou, ktorej sa starý kontinent musí naliehavo venovať. Podľa jeho názoru sa už nemôže vyhýbať dlhodobým, veľkým a skutočným reformám, pretože starnúce obyvateľstvo bude štátny rozpočet EÚ zaťažovať najviac. "Ďalšie zníženie úrokov neurobí obyvateľstvo Európy mladším," poznamenal Rogoff.
Ak by Európa podľa ekonóma vytvorila podmienky na väčšiu zamestnanosť starších ľudí a ak by tí pracovali dlhšie než doteraz, potom by aj európsky kontinent dosiahol lepšie podmienky na hospodársky rast než svojím rozšírením o nové krajiny. "Dožijeme sa dňa," povedal Rogoff v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse, "keď sa ľudia budú pýtať, či USA dokážu udržať krok s Európou. Bude to ešte istý čas trvať, kým tento deň príde. Ešte v polovici tohto storočia však môže byť aj Čína jednoznačnou ekonomickou veličinou."
Rogoff odmietol názor, že úverová politika MMF poškodzuje krajiny, ktorým požičiava prostriedky na prekonanie akútnych finančných kríz. MMF je pre ne záchranou poslednej inštancie. Fond sa začína aktivizovať až vtedy, keď už všetci ostatní veritelia prestali týmto krajinám poskytovať úvery. MMF ich požičiava za oveľa priaznivejších podmienok, než by ich krajiny v kríze získavali, keby nejestvoval. Prirodzene, že úvery treba splácať a výdavky (počas ich splácania v danej krajine) znižovať.
Pripustil, že MMF sa vo svojej činnosti dopúšťa aj chýb. Napríklad, keď krajiny, ktoré sa ocitli v akútnej kríze, zachraňovali svoju ekonomiku nadviazaním svojej meny na dolár. Druhou bolo, že sa pripustilo nadmieru vysoké zadlženie niektorých krízou zmietaných krajín. Keď sa obe chyby vyskytnú u jedného dlžníka, vytvárajú smrtiaci mix.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:26