StoryEditor

Detvianski strojári pripravujú protest

08.12.2002, 23:00

Približne 150 detvianskych strojárov sa utáborí 9. a 10. decembra pred budovou spoločnosti DMD Holding, a. s., Trenčín, a zablokuje vchod. Protestnou demonštráciou chcú upozorniť na nesplnenie sľubu vedenia trenčianskeho holdingu pomôcť pri vyplatení zadržiavaných januárových miezd zamestnancov spoločnosti PPS Holding, a. s., Detva. Rozhodli o tom v pondelok členovia Výboru OZ KOVO pri PPS Holding.
Predseda odborov Stanislav Ľupták informoval, že predstavitelia DMD Holdingu ich opakovane ubezpečujú, že majú záujem vyriešiť problém nevyplatených miezd, no napriek svojmu verejnému prísľubu stále zostávajú voči detvianskym strojárom v úlohe dlžníka. "Bývalý majiteľ mal z fungovania podpolianskych strojární nemalý profit a my nechceme nič iné, len aby nám z týchto peňazí požičal na určitý čas sumu potrebnú na uspokojenie nárokov zamestnancov," uviedol S. Ľupták na adresu DMD Holdingu.
Požadované mzdové pohľadávky predstavujú 12 mil. Sk, avšak celkový dlh na mzdách pre vyše 1 430 prepustených zamestnancov dosahuje 50 mil. Sk, z toho 20 mil. Sk už pripadá na obdobie po vyhlásení konkurzu. Nevyplatené mzdy a rozsiahle zníženie stavu pracovníkov súvisí s vysoko stratovou výrobou strojární v posledných rokoch, ktorá vyústila v máji do vyhlásenia konkurzu. PPS Holding pred konkurzom dosahoval na jednu korunu výkonov náklady 1,20 Sk.
V súčasnosti pracuje v Detve už len niečo málo cez 500 osôb. Výnosy z výroby vysokozdvižných vozíkov a nakladačov dosiahli v období máj až október 160 mil. Sk pri zisku 1,5 mil. Sk. Spoločnosť je účtovne rozdelená na konkurznú podstatu a výrobnú prevádzku. Jej rozhodujúcimi odberateľmi zostali tradiční obchodní partneri strojární -- firmy Volvo a Komatsku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 03:39