StoryEditor

Ruskí ministri zneužili stámilióny

23.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Za posledné dva roky boli v Rusku premrhané stovky miliónov dolárov z vládnych peňazí. Uviedol to denník The Moscow Times s odvolaním sa na správu zverejnenú vládnym kontrolným úradom. Podľa audítorskej komisie prezidentskej administratívy ministri zneužili peniaze zo šiestich dodatočných rozpočtových fondov, do ktorých bola počas posledných dvoch rokov vložená 1 mld. USD.
Mnoho dodatočných fondov je každoročne rozdelených pre ministrov, ktorí ich majú využívať na aktivity spadajúce mimo federálneho rozpočtu. Zodpovednosť za kontrolu týchto fondov nesú práve oni. Verdikt prišiel po dvoch mesiacoch vyšetrovania.
Z fondu ministra spravodlivosti bolo zneužitých 1,1 mld. rubľov (34,4 mil. USD), ktoré boli určené na rozvoj súdneho systému. Z toho 3 mil. rubľov boli použité na financovanie nadštandardných služobných ciest na Ďaleký východ, ako aj na dary určené pre najvyšších predstaviteľov ministerstva. Minister práce je obvinený zo zneužitia 1 mil. USD, určeného na rehabilitáciu invalidov a zdravotnú pomoc pre najchudobnejších ľudí v Moskve. Podľa Moscow Times tieto peniaze išli na stavbu drahých domov, ktoré určite neboli určené chudobným Moskovčanom.
Minister obrany dostal do svojej právomoci fondy na podporu príslušníkov armády, ktoré im mali pomôcť s bývaním a zdravotnou starostlivosťou. Avšak iba 5,4 % išlo na tento účel. Zvyšných približne 50 mil. rubľov išlo do vreciek manažérov alebo sa použilo na rôzne oslavy a kultúrne podujatia. Minister priemyslu, vedy a technológií bol kritizovaný za požičiavanie peňazí na aplikovaný vedecký výskum a experimenty, ktoré sú už aj tak dostatočne dotované. Minister železníc a spojov spolu s firmami Rosnefť a LUKoil vytvorili vo vedeckom fonde dlh vo výške 500 mil. rubľov (16 mil. USD), ktorý doteraz nesplatili. Minister jadrovej energetiky bol zasa obvinený zo zneužitia 32,6 mil. rubľov určených na zlepšenie životného prostredia a ochranu proti jadrovej radiácii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:15