StoryEditor

Zamestnanci Lufthansy štrajkujú

16.01.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Varovný štrajk v leteckej spoločnosti Lufthansa vo štvrtok ráno viedol k zrušeniu 28 letov a k 20- až 30-minútovým oneskoreniam na mnohých nemeckých letiskách. Podľa informácií časopisu Focus viachodinový varovný štrajk pozemného a palubného personálu zasiahol hlavne Frankfurt, Mníchov, Hamburg, Kolín nad Rýnom, Düsseldorf, Berlín a Stuttgart.
Ako uviedol denník Handelsblatt, na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte vstúpilo do varovného štrajku 1 000 technických pracovníkov. Štrajk sa vystupňoval asi o 7 hod. ráno, keď prestalo pracovať približne 1 500 až 2 000 zamestnancov. Druhé najdôležitejšie letisko Lufthansy v Mníchove zaznamenalo štrajk 150 zamestnancov a v Stuttgarte to bolo 30 ľudí. Medzi zrušenými letmi bola aj linka Frankfurt -- Berlín, ktorá je ťažisková medzi vnútroštátnymi linkami. Podľa Handelsblattu nie je vylúčené ani ďalšie zrušenie tejto linky, všetko závisí od dĺžky protestnej akcie.
Tarifné rokovania s 52 tis. zamestnancami na zemi a na palube, ktoré trvali od októbra, boli bezvýsledne ukončené. Odborové združenie Verdi požaduje pre zamestnancov deväťpercentné zvýšenie miezd a takisto podiel na zisku. V prípade, že vedenie nevyhovie žiadosti, môžu protestné akcie trvať aj dlhšie obdobie. Lufthansa však požiadavky odborov pokladá za prehnané a ponúkla zvýšenie miezd na začiatku tohto roka o 2,4 % a ďalšie 1,5 percentné zvýšenie na konci roka.
Akcie spoločnosti Lufthansa v utorkom v obchodovaní zaznamenali prírastok 1,6 % aj napriek upozorneniu, že sa pripravuje štrajk. V stredu však zareagoval aj trh a akcie klesli o 1,4 % na úroveň 9,37 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:38