StoryEditor

Vyhliadky trhu s čipmi sú rozporuplné

04.02.2003, 23:00

Celkový predaj mikročipov vzrástol v roku 2002 nevýrazne, a to iba o 1,3 %, čo sotva môže viesť k ozdraveniu po historickom, 32-percentnom prepade v celom sektore, ku ktorému došlo v roku 2001. Napriek pokračujúcej slabej výkonnosti sa Asociácia priemyslu polovodičov (SIA) domnieva, že odvetvie by mohlo v tomto roku vykázať rast na úrovni 20 %.
Treba však zdôrazniť, že prognózy SIA boli v minulosti dosť nekorektné. Na rok 2002 totiž SIA odhadovala rast vo výške 6 %, následne ho korigovala na 3 % a výsledný ukazovateľ sa ustálil na 1,3 %.
Nesprávne boli aj prognózy v súvislosti s tržbami -- SIA totiž na rok 2001 vychádzala z tržieb, ktoré mali dosiahnuť 240 mld. USD, reálne však vykazovali hodnotu o 100 mld. USD nižšiu.
Okrem toho sa trh s mikročipmi a mikročipovými komponentmi považuje za nasýtený, nadbytočné sú aj výrobné kapacity, čo následne vyvolalo prudký pokles cien na 10-ročné minimum.
Prezident SIA George Scalise naznačil, že v tomto roku možno očakávať určitý obrat v oblasti osobných počítačov a mobilných telefónov, ako aj celkové zvýšenie výdavkov na informačné technológie, najmä na hardvérové vybavenie. Dodajme, že osobné počítače sa až 30 % podieľajú na predaji mikročipov. SIA odhaduje, že ukazovateľ predaja dosiahne v roku 2003 hodnotu 169,3 mld. USD.
Analytici na Wall Streete sú však podstatne menej optimistickí. V 1. štvrťroku 2003 očakávajú iba veľmi "krehký" rast, čo vyplýva zo slabých údajov z konca minulého roka, hoci záverečná trojmesačná perióda býva spravidla vždy tradične silná vzhľadom na predvianočný a povianočný boom v predaji spotrebnej elektroniky a osobných počítačov. Určitým "svetlým bodom" na trhu s polovodičmi bude zrejme sektor bezdrôtových sieťových mikročipov, ktorý podľa relevantných odhadov vykáže do roku 2005 rast až na úrovni 35 %. V spotrebnej elektronike má dominovať najmä dopyt po digitálnych fotoaparátoch. Na globálnom trhu sú však významné rozdiely. V ázijsko-pacifickom regióne dosiahol počas minulého roka rast v sektore polovodičov bezprecedentnú hodnotu 29 %, v Severnej i Latinskej Amerike však klesol o 13 %, v Európe o 8 % a v Japonsku takisto o 8 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:06