StoryEditor

Britský sektor služieb je v útlme

07.01.2003, 23:00

Rast v britskom sektore služieb dosiahol v decembri minulého roka tempo, ktoré je najpomalšie za ostatných desať mesiacov.
Podľa ekonomických expertov tento fakt môže vyvolať výraznejšie obavy, že aj takzvaná zdravšia časť dvojrýchlostného hospodárstva Veľkej Británie sa dostáva do útlmu.
Toto odvetvie zaznamenávalo sústavný rast, no podľa indexu Autorizovaného inštitútu pre nákup a ponuku (CIPS) sa jeho aktivita v decembri znížila na úroveň 53,2 bodu, hoci v novembri bol tento ukazovateľ na hladine 54,9 bodu.
Decembrová hodnota indexu je najnižšia od februára 2002 a vôbec nekorešponduje s predchádzajúcimi prognózami, ktoré naznačovali, že v decembri dosiahne úroveň 54,4 bodu. Tento pokles sa pripisuje nielen zníženiu výkonnosti existujúcich subjektov v sektore služieb, ale aj tomu, že klesol počet novovzniknutých firiem v tomto odvetví. Závery CIPS teda naznačujú, že domáci dopyt sa oslabuje.
Na druhej strane je však podľa analytikov nepravdepodobné, že Bank of England počas tohto týždňa v rámci rokovania výboru pre menovú politiku zníži základnú úrokovú sadzbu, ktorá predstavuje 4 % a neupravovala sa už 14 mesiacov.
V analýze ING Financial Markets sa však uvádza, že ak sektor spotreby začína vykazovať pokles, je pohyb základnej úrokovej sadzby značne aktuálnou záležitosťou.
Spotrebiteľské výdavky sa redukujú a výrobný sektor je v podstate v recesii, čo znamená, že sa dá v nadchádzajúcich mesiacoch rátať s uvoľnením menovej politiky, najmä ak sa do nálad na trhu premietnu obavy z geopolitických rizík, hlavne v súvislosti so zásahom proti Iraku, konštatuje sa v analýze ING Financial Markets.
Maloobchodný predaj v predvianočnom období minulého roka sa považuje za sklamanie a očakáva sa, že trh s nehnuteľnosťami sa takisto dostane do útlmu. Nationwide, druhá najväčšia britská hypotekárna banka, v oficiálnom vyhlásení potvrdila, že ceny nehnuteľností sa počas roka 2002 síce zvýšili o 25,3 %, no v roku 2003 treba rátať so signifikantnejším poklesom tejto cenovej expanzie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:33