StoryEditor

Slabo účinné agrosubvencie

20.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Predstaviteľ Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Stefan Tangermann uviedol, že veľká časť dotácií, poskytovaných na podporu poľnohospodárskej prvovýroby, sa zväčša k roľníkom nedostáva. Informoval nemecký denník Die Welt.
"Z každého eura, ktoré sa vydáva na subvencovanie cien poľnohospodárskych produktov, získava poľnohospodár najviac 25 centov," povedal riaditeľ OECD pre výživu, poľnohospodárstvo a rybolov S. Tangermann. Zvyšok dostávajú vlastníci pôdy, alebo sa vynakladá na nákup prevádzkových prostriedkov, prípadne sa stráca v dôsledku neúčinnosti vládnej politiky. Tangermannovo vyjadrenie podporuje koncepciu komisára EÚ pre poľnohospodárstva Franza Fischlera na zmenu agrárnej subvenčnej politiky spoločenstva. Podľa nej by sa čo možno najviac peňazí malo poskytovať na rozvoj regiónov, a nie prvovýrobcom. F. Fischler žiada členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO), aby svoje základné dotácie pre poľnohospodársku prvovýrobu znížili o 55 %. Okrem toho by mala podpora exportu poľnohospodárskych produktov klesnúť o 45 %. Súčasne by sa mali zlepšiť podmienky pre export agrárnych produktov zo slabo rozvinutých do vyspelých krajín tým, že by rozvinuté štáty znížili clo na dovoz poľnohospodárskych komodít o 36 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 12:17