StoryEditor

Nepriestrelné ľudové vozidlá

07.04.2003, 00:00

Na strachu o vlastný život je možné zarobiť veľa peňazí. Strecha z nepriestrelnej ocele, špeciálny keramický materiál zachytáva strely v dverách a posilnené pneumatiky, ktoré aj napriek niekoľkým zásahom strelnou zbraňou umožnia vozidlu rýchlosť takmer 50 kilometrov za hodinu. To, čo by na prvý pohľad mohlo vyzerať ako technické údaje pre budúci automobil superšpióna Jamesa Bonda, je však len niekoľko podrobností z technického vybavenia modelu Lincoln Town Car BPS. Vozidlo sa má na trh dostať koncom leta a bude stáť zhruba 140-tisíc USD. Skratka BPS pritom znamená Ballistic Protection Series, čiže nepriestrelná séria a predstavuje novú oblasť, do ktorej smeruje aj Ford a General Motors (GM).
Firmy, ktoré luxusné limuzíny menia na pevnosti na kolesách, po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 zaznamenali prudký nárast dopytu, keďže čoraz viac prominentných osobností požaduje najvyššiu mieru bezpečnosti na cestách. No konkurencia nespí a okrem Fordu aj GM plánuje koncom tohto roka uviesť na trh špeciálnu verziu modelu DeVille, ktorá už nebude potrebovať špeciálne úpravy, ktoré obyčajne stoja v rozpätí 30 tis. až 300 tis. USD.
Ford odhaduje, že trh pancierovaných limuzín od roka 1995 stúpal približne o 20 % ročne a vlani sa na celom svete predalo zhruba 22-tisíc pojazdných pevností. Podľa informácií časopisu Spiegel však nie je možné získať presné údaje, keďže všetky spoločnosti sa usilujú o zachovanie maximálnej diskrétnosti. To isté platí aj o nepriestrelných modeloch, veď Lincoln Town Car BPS sa na prvý pohľad vôbec nelíši od normálnych vozidiel. Prvé pravidlo brandže totiž znie, že ohrozená osoba nesmie byť nápadná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:36