StoryEditor

InVision Technologies má už budúcnosť istú

16.03.2004, 23:00

Americký konglomerát General Electric kúpil v týchto dňoch za 900 mil. USD spoločnosť InVision Technologies, výrobcu zariadení na detekovanie bômb, oblasť, o ktorú bude záujem v najbližších rokoch rásť. Ako uviedla britská BBC, spoločnosť InVision Technologies sa špecializuje najmä na výrobu prístrojov na vyhľadávanie výbušnín a narkotík v letiskovej batožine. S ohľadom na čoraz častejšie útoky teroristov sa záujem o výrobky InVision zvyšuje a firma to už pocítila na raste akcií. Tie len za minulý rok vzrástli viac než dvojnásobne. Po kúpe bude InVision Technologies zaradená do divízie infraštruktúry General Electric, ktorá by sa aspoň podľa plánov americkej spoločnosti mala stať lídrom na trhu bezpečnostných zariadení.
Firma InVision je priekopníkom aj v technológii počítačovej tomografie. Tú tiež v najväčšom meradle využíva pri výrobe bezpečnostných prístrojov, no často sa využíva aj v stavebníctve či lesníctve.
Okamžite po oznámení akvizície výrobca bezpečnostných zariadení uviedol, že vyhral tender v hodnote 108 mil. USD na dodávky zariadení na detekovanie bômb pre americké ministerstvo národnej bezpečnosti. Nepochybne sa na tom podieľalo aj renomé General Electric. Spoločnosť sa za rok 2003 stala opäť najobdivovanejšou firmou roka. Podľa informácií agentúry Reuters zaznamenala za ostatné tri mesiace minulého roka rast zisku o 47 % na 4,56 mld. USD z 3,1 mld. USD za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka, pod čo sa podpísal rast dopytu po jej službách a produktoch, ale hlavne nárast zisku zaisťovacej divízie. V tomto roku však spoločnosť s takým prudkým rastom zisku nepočíta, keďže do hospodárskych výsledkov sa jej započíta kúpa britskej zdravotníckej spoločnosti Amersham, ktorú v januári tohto roka odobrila aj Európska komisia. Amersham, ktorý General Electric získala za 10,4 mld. USD formou výmeny akcií, vyrába diagnostické prístroje a okrem nich aj technológie a zariadenia na výskum a výrobu liekov. Akvizícia tejto firmy nasledovala krátko po minuloročnej kúpe fínskej spoločnosti podobného zamerania Instrumentarium. General Electric zrealizovala v sektore výroby zobrazovacích zariadení až okolo 30 akvizícií v úsilí posilniť vlastnú divíziu tohto zamerania na svetovom trhu. Spoločnosť je pritom aktívna v desiatkach ďalších sektorov od výroby plastov, cez dopravu, médiá, výrobu motorov až po finančné služby. V súčasnosti sa americká firma chce sústrediť najmä na svoje prevádzky v Ruskej federácii, vo východnej Európe a Iraku. V poslednej menovanej krajine koncern získal v minulom roku objednávky za 450 mil. USD a očakáva, že ich hodnota vzrastie do niekoľkých rokov na 3 mld. USD. V Rusku a vo východnej Európe sa bude sústreďovať hlavne na obnovu infraštruktúry a železničnej siete. Táto oblasť je momentálne lukratívna najmä v obrovskom Rusku, ktoré po desaťročiach nízkych investícií do cestnej a železničnej siete je priam rajom pre veľké stavebné spoločnosti. Zvlášť železničná doprava je lukratívnou oblasťou, pretože tento druh cestovania preferuje veľká časť obyvateľstva. General Electric si už preto vytvorila priestor a pred časom podpísala s Moskvou dohodu o modernizácii železničného systému v krajine. Hodnota kontraktu dosahuje 700 mil. dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. máj 2024 23:04