StoryEditor

Audítorské firmy nebudú chránené

05.08.2004, 00:00
Úsilie tzv. veľkej audítorskej štvorky docieliť ochranu pred prehnanými požiadavkami klientov na odškodné za nekvalitnú prácu audítora utrpelo začiatkom tohto týždňa tvrdú ranu pod pás. Britský protimonopolný úrad totiž zamietol tvrdenia spoločností, že stanovenie maximálnej hranice na prípadné požiadavky poškodených zlepší konkurencieschopnosť na trhu, a tým aj možnosť získať istú ochranu pred možným bankrotom.

Úsilie tzv. veľkej audítorskej štvorky docieliť ochranu pred prehnanými požiadavkami klientov na odškodné za nekvalitnú prácu audítora utrpelo začiatkom tohto týždňa tvrdý úder pod pás. Ako uviedli britské The Financial Times, britský protimonopolný úrad zamietol tvrdenia spoločností, že stanovenie maximálnej hranice na prípadné požiadavky poškodených zlepší konkurencieschopnosť. Prípadný krach v dôsledku prehnane vysokej náhrady škody totiž opäť zníži počet veľkých audítorov na trhu.
Stanovisko úradu je mimoriadne nepriaznivou informáciou pre Ernst & Young, KPMG, Deloitte & Touche a PricewaterhouseCoopers, ktoré varovali, že v prípade katastrofálnych žalôb by jedna, prípadne aj dve z nich mohli skončiť bankrotom. Všetky preto intenzívne lobovali v britskej vláde, aby presadila obmedzenie možných finančných požiadaviek a verili, že ministri to následne zaradia na program súčasného rokovania parlamentu. Veľká štvorka okrem toho dúfala, že prípadný "pozitívny" krok Londýna povedie k podobnej legislatíve aj v ostatných krajinách Európskej únie a neskôr tiež v USA. Vláda sa však minulý mesiac rozhodla požiadať o stanovisko ešte protimonopolný úrad s tým, že žiadosť audítorských firiem zaradí na rokovanie parlamentu len v prípade, že úrad potvrdí názor audítorov na zvýšenie konkurencie na trhu.
Úrad však tento názor nielenže nepotvrdil, ale ešte vyhlásil, že podľa neho ohraničenie možnej náhrady škody konkurenčné prostredie skôr naruší. Štyri spomínané firmy dominujú v sektore audítorských služieb pre 350 najväčších britských spoločností kótovaných na burze, no tvrdia, že žiadané obmedzenie by v budúcnosti zlepšilo aj možnosti menších audítorov, ktorí sa do veľkých projektov často boja ísť.
Vo Veľkej Británii je v súčasnosti zakázané stanovovať maximálnu hranicu na vymáhanie škody za pochybenie, prípadne zanedbanie povinnosti zo strany audítora. Čo sa týka osudu firmy Andersen, kedysi jedného z najväčších audítorov, ktorá skrachovala v dôsledku podielu na krachu firmy Enron, protimonopolný úrad uviedol, že spoločnosť neskrachovala pre vysoké odškodné, ale v dôsledku straty dôveryhodnosti, čo ju stálo ďalších zákazníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 08:56