StoryEditor

American Airlines opúšťa S&P 500

12.03.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Blížiaca sa vojna v Iraku čoraz viac postihuje americký letecký priemysel. Z tohto dôvodu bola vyradená z jedného z kľúčových indexov amerického akciového trhu aj spoločnosť AMR Corp., materská spoločnosť American Airlines. Firma Standard & Poor´s, ktorá vedie index S&P 500, oznámila, že dnes vyradí AMR z indexu po tom, čo akcie firmy klesli za posledný rok o 90 %. Podobne ako aj ostatné aerolinky, American Airlines tvrdo pocítili zníženie celosvetového hospodárskeho rastu a dosah obáv z vojny v Iraku, ktorá nielen odrádza nielen pasažierov, ale aj zvyšuje cenu paliva.
Americká Asociácia leteckej dopravy (ATA) upozornila, že v prípade vojny môžu zbankrotovať mnohé letecké spoločnosti. Vojna môže totiž podľa mediálnej spoločnosti BBC spôsobiť 8-percentný pokles počtu pasažierov, čo spôsobí prepustenie 70 tis. ľudí a zrušenie 2 200 leteckých liniek. ATA odhaduje, že v tomto roku skončí americký letecký priemysel so stratou 11 mld. USD. Nápor zlých správ prichádza po 18 mesiacoch mizérie amerických leteckých prepravcov. Už s problémami v dôsledku nadbytočných kapacít, zlého manažmentu a vysokých mzdových nákladov zažil letecký priemysel po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 doslova pohromu, a to aj napriek finančnej pomoci zo strany vlády v hodnote 15 mld. USD.
American Airlines, na rozdiel od US Airways a United Airlines, doteraz verili, že sa môžu vyhnúť ochrane pred veriteľmi. Avšak výkonný riaditeľ American Airlines v januári vyhlásil, že podmienky sú veľmi nebezpečné a zároveň neudržateľné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:18