StoryEditor

Apple chce získať Universal Music

14.04.2003, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

Výrobca počítačov, firma Apple, plánuje od vysoko zadlženého koncernu Vivendi prevziať najväčšiu hudobnú spoločnosť na svete Universal Music. Ako uviedla agentúra PTE s odvolaním sa na denník LA Times, Apple vedie s Vivendi už niekoľko mesiacov tajné rokovania o kúpe hudobnej spoločnosti. Výrobca počítačov však ešte nevystavil formálnu ponuku. To by sa malo podľa LA Times stať ešte pred stretnutím predstavenstva Vivendi, ktoré sa uskutoční 29. apríla. Vo formálnej ponuke by mal šéf Apple Steve Jobs ponúknuť za Universal Music približne 5 až 6 mld. USD. Ani Apple, ani Vivendi nechceli tieto zatiaľ vyhlásenia komentovať.
Ak by sa Apple s Vivendi dohodol, S. Jobs by sa stal okamžite najvýznamnejším hráčom v hudobnom priemysle. Od S. Jobsa sa očakáva, že by mohol priniesť do hudobnej brandže, tak ako to urobil v počítačovom priemysle, novú dynamiku. S marketingovou kampaňou "rip, mix, burn" priviedol S. Jobs v minulom roku hudobný priemysel priam k šialenstvu. Hudobné firmy pochopili tento slogan ako propagáciu online pirátstva na počítačoch Apple. Minulý mesiac Apple navyše ponúkol hudobným firmám technické vyriešenie hudobnej služby na internete, ktorá narazila v odvetví na veľký odpor. S. Jobs je totiž presvedčený, že hudba na internete bude v budúcnosti rozhodujúcim a veľmi ziskovým obchodom. Vychádza z predpokladu, že neautorizované výmenné služby, ako je napríklad KaZaA, a súkromní používatelia to budú mať v budúcnosti ťažké, a preto existuje potenciál pre legálnu a zároveň atraktívnu službu. K tomu treba dodať, že len tri percentá zo všetkých počítačov na svete nesie logo Apple.
Revolucionár v počítačovom priemysle potrebuje nový impulz na rast, čím distribúcia hudby prostredníctvom internetu bezpochyby je. Vivendi Universal naproti tomu musí tento rok naďalej znižovať svoje zadlženie. Koncern Vivendi sa však vyjadril, že v súčasnosti nechce predávať Universal Music, pretože problémy priemyslu neumožňujú ponúknuť adekvátnu cenu. Najväčšia hudobná firma zaznamenala v minulom roku prepad operatívneho zisku o 23 % na celkovú úroveň 510 mil. USD. Celkový obrat klesol o 4 % na 6,8 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:22