StoryEditor

Izraelská armáda privatizuje

24.04.2003, 00:00

Finančná kríza v Izraeli donútila ozbrojené sily pristúpiť k privatizácii nebojových zložiek armády a k redukcii počtu vojakov. Uviedla to britská BBC s odvolaním sa na informácie nového šéfa Technologickej a logistickej divízie izraelskej armády generálmajora Udiho Adama.
V dôsledku niekoľkoročných bojov s Palestíncami, ale aj po nástupe celosvetovej recesie, sa Izrael dostal do rozsiahlej finančnej krízy. Rozpočtový deficit prudko vzrástol a ani tento rok nebude pre izraelskú ekonomiku lepší. Budúci týždeň by parlament mal začať rokovať o návrhu úsporných opatrení v celkovej hodnote 22 mld. šekelov (2,4 mld. USD), ktoré tvrdo zasiahnu mzdy vo verejnom sektore a pracovné miesta vrátane tých v izraelskej armáde.
Podľa U. Adama niekoľkoročný plán privatizácie v ozbrojených silách Izraela zhŕňa najmä oblasť strážnej služby na vojenských základniach a ďalšie logistické operácie. Pod možnú privatizáciu spadajú aj sklady mimoriadnych zásob, ako aj niekoľko podnikov a prevádzok patriacich armáde. Izraelský denník Jediot Aharonot informoval, že privatizačný plán počíta aj so znížením počtu vojakov v bojových jednotkách, čo by bola prvá redukcia v tejto oblasti po viac ako 10 rokoch. Okrem pozemných síl sa znižovanie počtu vojakov môže dotknúť aj letectva a námorníctva, pričom o prácu príde v izraelskej armáde pravdepodobne niekoľko tisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:05