StoryEditor

Rozbehli prevádzku žiarovej zinkovne

06.08.2003, 00:00
V týchto dňoch rozbieha prevádzku žiarovej zinkovne akciová spoločnosť Zinkoza Krompachy, ktorú v roku 1998 založili firmy SEZ Krompachy a Elektrovod Žilina. Finančné zdroje na projekt, ktorý bol spracovaný už pred štyrmi rokmi, sa Zinkoze podarilo získať až vlani, keď UniBanka poskytla firme dlhodobý investičný úver vo výške 95,8 mil. Sk.
V týchto dňoch rozbieha prevádzku žiarovej zinkovne akciová spoločnosť Zinkoza Krompachy, ktorú v roku 1998 založili firmy SEZ Krompachy a Elektrovod Žilina. Obidva subjekty sú významnými dodávateľmi výrobkov pre energetiku. Výstavba žiarovej zinkovne si vyžiadala investície 128 mil. Sk. Finančné zdroje na projekt, ktorý bol spracovaný už pred štyrmi rokmi, sa Zinkoze podarilo získať až vlani, keď UniBanka poskytla firme dlhodobý investičný úver vo výške 95, 8 mil. Sk. Tretinu celkových investícií pokryli materské firmy Zinkozy. Kapacita zinkovne dosahuje 15 tis. ton pozinkovaného materiálu ročne, pričom parametre novej zinkovacej vane umožňujú zinkovať aj väčšie konštrukcie, až do hmotnosti až 3 500 kilogramov.
Momentálne beží výroba zhruba na 70 %. Už v novembri by však mala zinkovňa pracovať naplno, čo by sa v závere roku malo odzrkadliť aj vo zvýšení zamestnanosti. V súčasnosti Zinkoza zamestnáva 25 pracovníkov, do konca roka by sa ich počet mal zvýšiť na dvojnásobok, čo si bude vyžadovať zavedenie dvojzmennej prevádzky. Ako povedal predseda predstavenstva spoločnosti Ján Gallo, Elektrovod chce premiestniť zhruba 15 % kapacít svojej zinkovne v Žiline do Krompách. Mesačne to bude predstavovať ďalších okolo 200 ton pozinkovaných konštrukcií.
Zinkoza má v súčasnosti zakontrahovaných priemerne 600 ton materiálu na mesiac. Zinkovňa v Krompachoch bude pokrývať požiadavky trhu na východnom Slovensku. Výrobcom, ktorí doteraz vozili materiál na zinkovanie do Žiliny, Kútov alebo Malaciek, tak výrazne klesnú náklady. Zinkoza by mala obsiahnuť 150-kilometrový okruh v okolí svojho sídla.
Ako uviedol J. Gallo, v Elektrovode pracujú na novom projekte, na ktorom by sa mala podieľať aj Zinkoza. "Ide o projekt na výrobu cestných zvodidiel," konkretizoval zámery predseda predstavenstva krompašskej zinkovne a dodal, že v tejto súvislosti pripravujú inštaláciu špeciálnej linky vyrobenej v Taliansku. Podľa neho ročne bude treba pozinkovať asi 8 tis. ton zvodidiel, pričom polovica sa pravdepodobne bude realizovať v Žiline a polovica v Krompachoch.

Priemyselný park nezávislý od dotácií

V spustení prevádzky zinkovne vidí generálny riaditeľ SEZ Krompachy Imrich Smaržík určitú satisfakciu päťročného úsilia manažmentu firmy. "Vytvorili sme životaschopný a ekonomicky návratný projekt, o čom svedčí i nábehová výroba," tvrdí. Podľa neho v Krompachoch v priebehu posledných rokov vyrástol priemyselný park, ktorý síce nie je evidovaný ani nikým dotovaný, ale fungujú v ňom firmy, ktoré poskytujú prácu viac ako dvom tisíckam ľudí, čo je približne úroveň ako pred rokom 1989. V areáli SEZ pracuje momentálne päť spoločností. "Hľadali sme možnosti a spôsoby, ako využiť tento areál a zabezpečiť rozvoj podniku, ktorý stratil monopolné postavenie a potreboval využiť priestory a zrealizovať niektoré zámery. Medzi nové firmy patrí aj Zinkoza. Je to jedna z mála firiem, ktorú sa nám podarilo vybudovať zo slovenského kapitálu a so slovenskými ľuďmi," zdôraznil generálny riaditeľ.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:50