StoryEditor

Čína uvažuje o kúpe Juganskneftegazu

23.08.2004, 00:00

Čína sa zaujíma o kúpu hlavnej prevádzky ruskej ropnej spoločnosti Jukos, ktorá je na pokraji kolapsu. Realizácia takejto transakcie by znamenala znovuznárodnenie jednej z najdôležitejších ruských spoločností, hoci inou krajinou.
Zástupca čínskej ambasády v Moskve Fan Chunyong uviedol, že Peking sa veľmi zaujíma o potenciálnu akvizíciu prevádzky Juganskneftegaz, ktorá zabezpečuje 60 % ropnej produkcie Jukosu. Hoci Kremeľ minulý týždeň poveril nemeckú banku Dresdner Kleinwort Wasserstein ocenením aktív Jukosu, ani Jukos, ani samotný Kremeľ nedeklarovali, že Juganskneftegaz je na predaj. Analytici odhadujú hodnotu hlavnej prevádzky Jukosu na 10 až 20 mld. USD, kým Jukos oceňuje svoje najcennejšie aktívum na 30 mld. USD.
Záujem Číny o Juganskneftegaz prichádza v čase, keď rastie závislosť krajiny od vonkajších energetických zdrojov. Čína je jedným z najväčších importérov ropy, Jukos jej dodáva približne 150 000 barelov denne, čo predstavuje asi 7 % dennej čínskej spotreby. Podľa moskovských analytikov je predaj prevádzky Juganskneftegaz zahraničnému operátorovi nepravdepodobný. Analytici si myslia, že v prípade predaja hlavnej prevádzky Jukosu budú najhorúcejšími kandidátmi na jej kúpu ruské ropné spoločnosti Surgutneftegas a Rosnefť, ktoré s Kremľom spájajú úzke väzby.

O Jukos sa zaujíma aj ruská firma Naftasib

Naftasib, ruská ropná spoločnosť sídliaca v Moskve, predložila návrh na záchranu ruského ropného gigantu Jukos, uviedol ruský denník Kommersant. Záchranu problémovej ruskej spoločnosti už okrem nej poskytli aj ďalšie spoločnosti. Ruský ekonomický denník vo svojej správe citoval dva londýnske zdroje blízke k akcionárom Jukosu a spoločnosti Sibnefť, rivalov, ktorí sa ešte prednedávnom usilovali o fúziu, ich mená však uviedol. Nemenované zdroje uviedli, že vedenie Naftasib kontaktovalo ruské úrady, ktorým predložilo svoju ponuku a v súčasnosti čaká na odpoveď. Jeden zo zdrojov povedal, že ponuka ruskej firmy je dosť podobná so záchranným plánom, ktorý minulý mesiac predložilo britské konzorcium investorov, na čele ktorého stojí bývalý člen správnej rady Jukosu Konstantin Kagalovskij. Ruská spoločnosť ponúka 8 mld. USD na úhradu dlhov Jukosu výmenou za získanie kontrolného balíka akcií. Kommersant ďalej uviedol, že zatiaľ málo známa firma Naftasib má údajne väzby na ruské ministerstvo energetiky pre mimoriadne situácie, avšak obyčajne sa vyhýba väčšej publicite. Informovala o tom agentúra Reuters.
Jukos, ktorý patrí medzi najväčšie ruské spoločnosti, čelí kvôli nedoplatkom na daniach už dlhší čas bankrotu. Vedenie spoločnosti už ruské úrady varovalo, že pokiaľ nezmiernia tlak voči ich firme, kolaps môže nastať už čoskoro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:38