StoryEditor

Gazprom sa zbavil Itery a na jej miesto postavil maďarský Eural Trans Gas

28.01.2004, 23:00
Spoločnosť Gazprom koncom minulého roka úplne "odpojila" spoločnosť Itera od možnosti dodávať na iné trhy plyn z Turkménska pre nedostatok miesta v plynovode. Miesto však obsadil nový partner Gazpromu, maďarská firma Eural Trans Gas. Podľa nich je pravdepodobné, že Itera opustí aj trhy v Spoločenstve nezávislých štátov, ktoré bude zásobovať Eural Trans Gas.

Spoločnosť Gazprom koncom minulého roka úplne "odpojila" spoločnosť Itera od možnosti dodávať na iné trhy plyn z Turkménska pre nedostatok miesta v plynovode. Miesto však obsadil nový partner Gazpromu, maďarská firma Eural Trans Gas. Napísali o tom ruské tlačené a internetové médiá. Podľa nich je pravdepodobné, že Itera opustí aj trhy v Spoločenstve nezávislých štátov, ktoré bude zásobovať Eural Trans Gas.
Itera vlani kúpila v Turkménsku 4 miliardy m3 zemného plynu. A hoci Ašchabad chcel predať 7 miliárd m3, Gazprom nemal dosť prepravných kapacít. V tomto roku Itera plánuje kúpiť v Turkménsku 4,8 miliardy m3 zemného plynu, ktorý plánuje predať Gruzínsku, Arménsku a Azerbajdžanu. Okrem toho Itera chce predať Azerbajdžanu miliardu m3 plynu z Kazachstanu a ďalších 948 miliónov m3 plynu, vyťaženého spoločnosťou Puragas v Gubkinskom nálezisku v Rusku.
Základné imanie Eural Trans Gas je 12 000 USD, sídlo má registrované v maďarskej dedine Csabdy a za rok existencie sa mu podarilo vyviezť z Ruska zemný plyn v hodnote dve miliardy dolárov. Ide o fantastický obchod, ktorý podporuje samotný Gazprom. Ten formálnemu konkurentovi poskytol záruky a úvery dcérskej spoločnosti Gazprombank. Gazprom začína plánovite vytláčať z trhu svojho niekedy obľúbeného sprostredkovateľa, Iteru.
Ruský denník Vedomosti zistil, že už 25. novembra 2003 predseda rady riaditeľov Itery Igor Makarov požiadal vedenie Gazpromu, aby zabezpečilo pre Iteru prepravu 7 miliárd m3 z Turkménska. Koncom minulého roka mu odpovedal podpredseda Predstavenstva Gazpromu Alexander Rjazanov, ktorý jeho žiadosť odmietol, čo zdôvodnil, že "na území Uzbekistanu neexistujú prepravné plynárenské kapacity". Svoje názory uviedol aj v internom zdôvodnení pre predsedu Predstavenstva Gazpromu Alexeja Millera. "V roku 2004 sa musí cez Uzbekistan prepraviť tranzitom 48 miliárd m3 zemného plynu, no kapacita uzbeckých plynovodov dosahuje sotva 46 miliárd m3," konštatuje Rjazanov. Z tejto kapacity má však 36 miliárd m3 využiť Eural Trans Gas.
Itera tak stratila možnosť predávať turkménsky plyn. Gazprom postupne preberá aj jej nákupcov. Napríklad, koncom roka podpísal v mene dcérskej spoločnosti Gazexport so štátnou azerbajdžanskou plynárenskou spoločnosťou GNKAR päťročnú dohodu o dodávkach 4 miliárd m3 ročne. V tomto roku by to malo byť 2,75 miliardy m3. Namiesto kazašského plynu, ktorý Gazprom ťaží spolu s Kazmunajgazom sa do Azerbajdžanu vyvezie zemný plyn kúpený v Turkménsku. Dodávateľ dostane sprostredkovateľský poplatok. Ten ešte nie je vybraný a Gazprom si vyberie podľa najvýhodnejších podmienok.
Informačné zdroje blízke Gazpromu, ktoré citujú ruské médiá, tvrdia, že ruský monopol rokuje o tom, že na kompenzačných obchodoch by sa mal zúčastniť maďarský Eural Trans Gas. Ten už má nakontrahovanú časť zemného plynu z Turkménska, ktorý dodáva na Ukrajinu a ako sprostredkovateľský poplatok dostáva 13,7 miliardy m3 ročne. Predstavitelia Eural Trans Gas tvrdia, že ak to bude pre firmu výhodné, určite sa zapojí do obchodu s Gazpromom a s GNKAR.
Ďalším partnerom Gazpromu je štátna holdingová ropno-plynárenská spoločnosť Rosnefť, ktorá však nedostala ani len nádej. Minulý rok navrhovala Rosnefť, že do Kazachstanu dodá 800 miliónov m3 zemného plynu, ktoré budú chýbať v dôsledku výpadku Itery. Gazprom s Rosnefťou ani len nerokoval a vyhlásil, že plyn dodá sám a bez sprostredkovateľov.
Ruskí analytici tvrdia, že investori si nestačili ani len vydýchnuť a tešiť sa z toho, že Gazprom konečne začne efektívnejšie narábať so svojím vlastníctvom, a už na mieste ruskej sprostredkovateľskej spoločnosti vyrastá jej maďarský dvojník.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:01