StoryEditor

Chirac proti Fischlerovej reforme

24.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsky prezident Jacques Chirac na sobotňajšom slávnostnom otvorení 40. ročníka Výstavy poľnohospodárstva v Paríži (SIA) podnikol slovné výpady proti komisárovi Európskej únie pre rezort poľnohospodárstva Franzovi Fischlerovi. J. Chirac komisárovi EÚ vyčíta, že chce za každú cenu robiť reformu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky ešte do roku 2006.
Podľa denníka Libération Chiracovo rozhorčenie možno pochopiť. Na summite EÚ v októbri minulého roku v Bruseli totiž dostal ubezpečenie, že na rozpočet spoločnej poľnohospodárskej politiky sa do roku 2006 nebude siahať. V októbri minulého roku sa J. Chirac s nemeckým spolkovým kancelárom Gerhardom Schröderom dohodli na stabilizácii výdavkov spoločnej poľnohospodárskej politiky až do roku 2013, a to aj vzhľadom na fakt, že v roku 2004 sa EÚ má rozšíriť o 10 kandidátskych krajín. Lenže F. Fischler už 22. januára tohto roku prišiel s novým návrhom, ktorého cieľom je oddeliť priamu pomoc pre poľnohospodárov od úrovne ich produkcie. Práve to je jablkom sváru medzi Európskou komisiou a Parížom. Brusel chce čo najskôr zrušiť toto spojenie medzi vyplácaním prémií a výškou produkcie. Zámerom Bruselu je, aby vyplácané príspevky pre farmárov neviedli k ďalšej nadprodukcii, ale aby sa podporovala agrovýroba ohľaduplná k životnému prostrediu. Komisár EÚ na vyjadrenie francúzskeho prezidenta reagoval aj tým, že ak sa neuskutoční reforma teraz, doplatí sa na to pri exporte poľnohospodárskych produktov.
EK zastáva názor, že ak k reforme nedôjde, dostane sa v septembri do oslabenej pozície na ministerskej schôdzke so 145 členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Ako uviedol Le Figaro, cieľom kola rokovaní v rámci WTO je pokračovať v znižovaní ochranárskych opatrení (napríklad subvencií, colných poplatkov a podobne) ovplyvňujúcich voľný obchod vo svete. Proti návrhu Bruselu je 10 členských krajín EÚ, na čele s Francúzskom a so Španielskom. Brusel podporujú najmä Veľká Británia a Nemecko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 12:07