StoryEditor

Afrika - kľúčový vývozca energií

21.10.2002, 00:00

Juhoafrická elektrárenská firma Eskom Enterprises plánuje vybudovať elektrickú rozvodnú sieť po celom africkom kontinente a neskôr elektrinu vyvážať aj do Európy a na Blízky východ. Podľa výkonného riaditeľa Eskomu Jana de Beera, má Afrika všetko, od zdrojov, cez suroviny, až po energiu. Ako uviedla spoločnosť BBC, sieť by sa mala vybudovať do piatich rokov. Keď bude prepojený celý africký kontinent, chce Eskom začať s exportom lacnej elektrickej energie cez Stredozemné more do Španielska, Jordánska a ešte ďalej.
Vízia Eskomu počíta s tým, že centrá celoafrickej elektrickej siete by mali byť popri rieke Inga v Kongu. Časť rieky Inga má totiž na úseku s rozlohou 14,5 km prevýšenie okolo 96 metrov, čo je jedným z najväčších potenciálnych zdrojov pre vodné elektrárne. Priehrada na Inge už v súčasnosti zásobuje elektrinou Zambiu, Zimbabwe, Rwandu a Južnú Afriku. Podľa štúdie Africkej rozvojovej banky by rozvodné siete mohli neskôr prepravovať elektrickú energiu do Nigérie a Egypta. A je tu ešte Angola, ktorá spaľuje plyn zo svojich ropných polí. Tento plyn by sa mohol časom zmeniť na 30 tis. megawattov elektriny.
Podľa názoru J. de Beera má Afrika obrovský potenciál na výrobu energií. Eskom v súčasnosti vytvoril elektrickú rozvodnú sieť v Kongu a najbližšie sa pripravuje na Kamerun, čím by sa prepojila celá západná Afrika. Odtiaľ sa vytvorí sieť smerom na sever a cez Alžírsko alebo Maroko až ku Španielsku a Taliansku. Výhoda Eskomu spočíva aj v tom, že kľúčové prepojenia elektrickou sieťou sú súčasťou plánu na rozvoj Afriky. Maroko už začalo minulý rok v zime prvýkrát exportovať elektrinu do Španielska. Je tu však možnosť prepojiť sieť aj cez Alžírsko, kde by mohli rozvodné siete viesť popri plynovode.
Aj napriek veľkému optimizmu majú niektorí energetickí odborníci pochybnosti o tomto projekte. Hlavným problémom vzájomného prepojenia sieti je rozličné napätie elektrickej energie v rôznych krajinách, ako aj spory medzi krajinami. Okrem toho relatívne veľké množstvo elektrickej energie sa stráca pri preprave na dlhé vzdialenosti. Najefektívnejšie elektrické rozvodné siete, aké sú, napríklad, vo Francúzsku, strácajú pri preprave asi 3 %. Na druhej strane, v krajinách ako Maďarsko sa pri preprave prostredníctvom sieti stratí až 12 % elektrickej energie.
Najdôležitejší faktorom pri tomto projekte budú, ako všade na svete, peniaze. Podľa J. de Beera sa peniaze vždy nájdu, projekt sa však musí realizovať postupne. Samotný Eskom je pripravený poskytnúť okolo 4 mld. randov (381 mil. USD).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:28