StoryEditor

Cisco Systems získava prevahu

07.11.2002, 23:00

Najväčší výrobca sieťových komponentov na svete -- spoločnosť Cisco Systems v najnovšom firemnom vyhlásení uviedla, že jej výnosy v 1. štvrťroku 2002 -- 2003, ktorý sa skončil 26. októbra, predstihli predchádzajúce odhady, a to napriek tomu, že veľké korporácie aj naďalej znižujú výdavky na nákup informačných technológií.
Výkonný riaditeľ Cisco John Chambers však dodal, že predaj sa v druhom kvartáli pravdepodobne zníži zhruba o 3 až 4 percentá.
Napriek tomu Cisco Systems čoraz výraznejšie vytláča z trhu hlavných konkurentov, ktorými sú Nortel Networks, Lucent Technologies a Juniper Networks. Konkurenčné firmy musia výrazne znižovať všetky nákladové položky, aby čelili prepadu v dopyte po ich produktoch.
John Chambers však aj naďalej nabáda na opatrnosť, pretože hlavní odberatelia Cisco Systems v najbližšom období neplánujú dramaticky zvýšiť výdavky na nákup nových IT a útlm v segmente poskytovateľov telekomunikačných služieb je ešte výraznejší.
Cisco za 1. štvrťrok deklaroval čistý príjem 618 miliónov dolárov, čo znamená 8 centov na jednu akciu, hoci v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázal stratu 268 miliónov dolárov, teda 4 centy/akcia.
Predaj dosiahol 4,8 miliardy dolárov, pričom pred rokom bol tento ukazovateľ na úrovni 4,4 miliardy dolárov. Podľa analýzy First Call/Thomson Financial to znamená, že jedna akcia Cisco Systems sa zhodnotila o 13 centov.
Výkonný riaditeľ John Chambers sa priamo nevyjadril k trhovému podielu Cisco, respektíve k jeho nárastu, dodal iba, že kvartálne tržby sa zvýšili na uvedenú úroveň 4,8 miliardy dolárov, pričom ten istý súhrnný ukazovateľ desiatich najväčších severoamerických konkurentov sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom výrazne zredukoval -- z 11,2 miliardy dolárov na 5,2 miliardy dolárov.
Cisco Systems počas hodnoteného kvartálu vygeneroval hotovostné finančné zdroje v objeme 1,1 miliardy dolárov, v predchádzajúcom štvrťroku bol tento ukazovateľ na úrovni 1,6 miliardy dolárov.
Po publikovaní hospodárskych výsledkov za prvý štvrťrok finančného obdobia 2002 -- 2003 sa hodnota akcií Cisco Systems zvýšila o 5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:37