StoryEditor

McDonald´s chce utlmiť svoju expanziu

24.10.2002, 00:00

V najnovšom firemnom vyhlásení, ktoré publikovala včerajšia americká tlač, vedenie McDonald´s zdôraznilo, že chce "dramatickým spôsobom" znížiť otváranie nových reštauračných zariadení a viac sa bude koncentrovať na existujúce prevádzky.
McDonald´s očakáva, že v roku 2003 pribudne iba 600 nových reštaurácií, čo je o 450 menej ako v tomto kalendárnom roku.
Rekordným bol pre firmu rok 1996, keď otvorila zhruba 2 000 nových reštaurácií. Táto agresívna expanzia, v rámci ktorej došlo k vybudovaniu celosvetovej siete s 30 tis. prevádzkami, sa pravdepodobne končí a McDonald´s v tejto chvíli nevie predpovedať, ako dlho potrvá terajší útlm.
Navyše, McDonald´s musí kalkulovať s narastajúcim tlakom konkurencie, ktorú predstavuje v Spojených štátoch najmä Wendy´s a Pizza Hut. Pribúdajú tiež kritici, ktorí tvrdia, že celková úroveň jedla, služieb a čistoty postupne klesá, hoci McDonald´s vo svojich vlastných prieskumoch konštatuje, že zaznamenáva opačný trend, teda narastajúcu spokojnosť klientov.
Počas ôsmich za sebou nasledujúcich štvrťrokov vykázal McDonald´s až sedemkrát pokles tržieb. V priebehu kvartálu, ktorý sa skončil 30. septembra 2002, klesol tento ukazovateľ z 545,5 mil. USD na 486,7 milióna USD. Tieto údaje korešpondujú s nedávnymi analýzami, ktoré konštatujú, že v priebehu tohto roka sa výnosy na jednu akciu znížia z plánovaných 1,35 -- 1,41 USD/akcia na 1,31 USD/akcia.
Podľa finančného riaditeľa spoločnosti Matthewa Paulla sa firma McDonald´s snaží optimalizovať svoje obchodné aktivity. "Ak budú výnosy a parametre zisku zodpovedať našim predstavám, opätovne začneme otvárať väčšie množstvo nových reštauračných zariadení po celom svete," zdôraznil Matthew Paull.
Určité obmedzenie v expanzii siete McDonald´s by malo podľa predbežných prepočtov viesť počas budúceho roka k zníženiu kapitálových výdavkov v celkovom objeme 500 mil. USD. Časť z ušetrených zdrojov sa má použiť na zmodernizovanie existujúcich reštaurácií. Najnovšie kroky McDonald´s posilnili jeho akcie o 3,55 % a naposledy sa na burze v New Yorku obchodovali na úrovni 18,95 USD/akcia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:50