StoryEditor

Nedobré ekonomické perspektívy NSR

19.11.2002, 23:00

V najnovšom vyhlásení nemeckého kancelára Gerharda Schrödera sa podľa analytikov objavuje iba veľmi málo signálov o presadení takých reforiem, ktoré zvýšia šance na obrat smerom k výraznejšiemu ekonomickému rastu. Vedenie Bundesbanky navyše dodáva, že plánované zvýšenie daní môže priamo ohroziť veľmi krehké rastové parametre v krajine.
Centrálna banka uviedla, že tempo hospodárskeho rastu dosiahlo v 3. štvrťroku iba 0,25 % a rozpočtové návrhy spolkovej vlády by mohli poškodiť investičnú klímu v celom Nemecku. Mieni tiež vládu motivovať, aby venovala väčšiu pozornosť reformám na trhu práce a zníženiu verejných výdavkov namiesto preferovania vyšších daní.
Úvahy o zvýšení daní a krátení dotácií, o ktorých sa pred septembrovými parlamentnými voľbami nehovorilo, vyvolávajú nesúhlas verejnosti a pokles preferencií Schröderovho kabinetu. Kancelár musel priznať, že ekonomické perspektívy Nemecka nevyzerajú dobre a zásadnejšiu zmenu v krátkodobom časovom horizonte nemožno očakávať. Pripustil aj zvýšenie vládneho dlhu v nasledujúcich dvoch rokoch, ktorý bude ešte rozsiahlejší v porovnaní s predchádzajúcimi prognózami a v podstate sa týmito zdrojmi má vykryť schodok v daňových príjmoch. K revidovaniu štátneho rozpočtu prichádza po tom, čo minister financií Hans Eichel naznačil riziko obrovského prepadu vo výbere daní, čo vyplýva zo stagnujúceho tempa rastu HDP, rastúcej nezamestnanosti a krachu viacerých firiem.
Nemecký kabinet s najväčšou pravdepodobnosťou dnes schváli mimoriadne zvýšenie vládneho dlhu o 13,5 mld. eur. Znamená to, že dochádza k dramatickému posunu v doterajšej politike ministerstva financií, ktoré sa za ostatné štyri roky snažilo vládny dlh redukovať.
Na pozadí týchto faktov sa javí ešte aktuálnejšou "disciplinárna akcia" Európskej komisie v súvislosti s porušením rozpočtových pravidiel v rámci Paktu stability EÚ. Bundesbanka vo svojej pravidelnej mesačnej správe uviedla, že nové návrhy v spolkovom rozpočte poškodia súkromné investície a zredukujú perspektívu dlhodobejšieho ekonomického rastu, pretože zaťažia nielen podnikateľský sektor, ale aj nemecké domácnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:17