StoryEditor

Vyšetrovanie France Telecom

30.01.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Európske regulačné orgány ešte viac "pritvrdili" svoj postoj voči francúzskej vláde, ktorá poskytla úver spoločnosti France Telecom v celkovom objeme 9 miliárd eur. Stále sa jej totiž nepodarilo vyvrátiť podozrenie, že táto operácia dáva francúzskemu telekomunikačnému kolosu neoprávnenú výhodu voči konkurencii.
Analytici sa totiž domnievajú, že spomínaný úver môže slúžiť ako nelegálna štátna garancia, ktorá umožní France Telecom získať približne 14 miliárd eur, najmä na dlhopisovom trhu. Investori však vyjadrili podstatnú zdržanlivosť, ba dokonca odmietajú takúto možnosť až do času, kým nebudú podrobne informovaní o podmienkach pôžičky zo strany francúzskej vlády.
Samotný France Telecom označil terajšiu situáciu za absurdne extrémnu situáciu, ktorá vychádza z analýzy ex post, a teda je situovaná do obdobia, keď bola hodnota akcií spoločnosti na úrovni 7 eur, vo firme neboli ešte nové riadiace štruktúry a nerealizoval sa plán reštrukturalizácie. No ak francúzska vláda nedokáže presvedčiť Európsku komisiu (EK), že poskytla úver a úroky z neho na báze komerčných trhových podmienok, bude musieť France Telecom vrátiť do štátnej pokladnice stovky miliónov eur. V tomto prípade by vlastne išlo o splatenie rozdielu medzi úrokmi za úver, ktorý France Telecom získal na základe vládnej garancie a úrokmi za úver poskytnutý bez takejto záruky.
Nezávisle od toho vo všeobecnosti zavládli vážne pochybnosti o tom, či bude France Telecom, ktorého zadlženie predstavuje celkovo 70 miliárd eur, vôbec schopný získať akékoľvek ďalšie úverové zdroje. Bruselské regulačné orgány včera začali formálne vyšetrovanie "kauzy" France Telecom, pričom poukazujú na to, že k podobným prípadom došlo už v minulosti -- presnejšie pred dvoma rokmi a konkrétne uvádzajú príklad dvoch nemeckých bánk s majoritnou účasťou štátu. Francúzska vláda totiž argumentuje tým, že poskytla úver France Telecom na základe štandardných trhových podmienok. Navyše francúzski vládni činitelia zdôrazňujú, že vo France Telecom je štát najväčším akcionárom a poskytnutie úveru nemôže predstavovať protiprávnu, a teda konkurenciu ohrozujúcu pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 01:07