StoryEditor

Mesto Berlín a podporné fondy EÚ

11.02.2003, 23:00

Finančné problémy Berlína sú v súčasnosti citeľné prakticky na každom kroku a teraz toto vysoko zadlžené mesto čelí aj hrozbe vo forme povinnosti vrátiť dotácie Európskej únie (EÚ) vo výške niekoľkých miliónov eur. Ide o podporné fondy v objeme 700 mil. eur pre regionálne rozvojové projekty, ktoré EÚ schválila v rokoch 1994 až 1999. Ak berlínska radnica nevyúčtuje tieto peniaze do 31. marca tohto roka, bude musieť veľkú časť vrátiť.
Podľa údajov nemeckého časopisu Spiegel však má radnica očividné problémy s preukázaním účelu, kam vlastne tieto milióny smerovali. Ide predovšetkým o náklady na sprístupnenie podnikových štvrtí a ulíc, ktoré boli postavené s pomocou peňazí z Bruselu. Štátny tajomník hospodárskeho úseku berlínskej radnice Volkmar Strauch teda vyzval úradníkov na urýchlenú prácu. Ak totiž Berlín nepredloží vyúčtovanie do stanoveného, už dvakrát predlžovaného termínu, bude musieť mesto vrátiť veľké sumy. Presný odhad nevyúčtovaných projektov a ich finančného rozsahu však radnica doteraz nebola schopná predložiť. Rovnako aj všetky úseky stavebného úradu teraz horúčkovito zhromažďujú príslušné dokumenty, no jeho vedenie zatiaľ nedostalo ani jedinú faktúru.
Berlín však so svojou nedbalosťou vôbec nie je osamotený. Zdržovacia taktika pri vyúčtovaní podporných fondov EÚ je totiž natoľko rozšírená, že Európska komisia sa musela písomne sťažovať na omeškania členských štátov pri kontrole konečného zúčtovania za roky 1994 až 1999.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 08:05