StoryEditor

OMV chce viesť na trhu strednej Európy

05.12.2004, 23:00
Rakúsky ropný a energetický koncern OMV plánuje na kapitálových trhoch získať miliardu eur vydaním nových akcií, pričom dozorná rada schválila aj vydanie firemných dlhopisov. Peniaze OMV plánuje použiť na krytie akvizície rumunského ropného koncernu Petrom. Na to padne približne 1,5 miliardy eur . Rakúšania sa okrem toho netaja tým, že potrebujú finančnú rezervu na ďalšie akvizície v strednej a vo východnej Európe.

Rakúsky ropný a energetický koncern OMV plánuje na kapitálových trhoch získať miliardu eur vydaním nových akcií, pričom dozorná rada schválila aj vydanie firemných dlhopisov.
Peniaze OMV plánuje použiť na krytie akvizície rumunského ropného koncernu Petrom. Na to padne približne 1,5 miliardy eur . Rakúšania sa okrem toho netaja tým, že potrebujú finančnú rezervu na ďalšie akvizície v strednej a vo východnej Európe. "Do roku 2008 chceme získať na trhoch strednej a východnej Európy 20-percentný podiel," povedal pre nemecký Handelsblatt predseda Predstavenstva OMV Wolfgang Ruttenstorfer.
Tým, že rakúsky koncern získal rumunský Petrom, už má na tomto trhu 18-percentný podiel. O zostávajúce dve percentá však rakúska spoločnosť bude musieť zviesť so stredoeurópskou konkurenciou tvrdý boj. K jeho hlavným konkurentom v strednej Európe patrí poľský PKN Orlen a maďarská spoločnosť MOL. Rakúska spoločnosť však v ostatných rokoch využila svoj rastový potenciál, takže na trhu motorovej nafty a benzínu si nielenže upevnila pozície, ale pred svojou konkurenciou získala už určitý náskok. K plusom rakúskeho koncernu patrí aj to, že patrí medzi podniky s najvyššími výnosmi. Pri obrate vo výške 7,64 miliardy eur a trhovej kapitalizácii 5 mld. eur je už dnes OMV najväčšou priemyselnou korporáciou v Rakúsku.

Očakáva sa boj o veľký trh
Spomínané podniky medzi sebou súťažia o trh, ktorý zahŕňa priestor od Rumunska a Bulharska, cez krajiny bývalej Juhoslávie, až do Poľska. Zasahuje dokonca aj časť južného Nemecka. Ide o priestor, na ktorom žije okolo 100 mil. ľudí. Rakúšania, ktorí majú 45-percentný podiel aj v rafinérskej skupine Bayernoil, stavili na agresívnu stratégiu rastu. Využívajú pritom dobrú strategickú polohu, v ktorej sa ocitli práve vďaka rozšíreniu Európskej únie.
Rumunsko je pre OMV momentálne najdôležitejším trhom, no jeho vedenie sa netají tým, že ďalším cieľom je Rusko. Koncern uzatvoril dodávateľské zmluvy s plynárenským koncernom Gazprom už v roku 1968. Celá tretina zemného plynu dodávaná ruským podnikom smeruje do západnej Európy prostredníctvom infraštruktúry OMV. Šéf OMV Ruttensdorfer napriek tomu považuje zakotvenie v Rakúsku za kľúčové. "Rozhodne sa nezbavíme našich hlavných aktivít v Rakúsku," uviedol pre Bloomberg. Na mysli mal hlavne prevádzku rafinérií, ktoré dodávajú svoju produkciu vďaka polohe Rakúska do okolitých krajín za výhodných podmienok.
Čo sa týka emisie 3 mil. nových akcií, úpisy na ne sa začali vo štvrtok minulý týždeň. Podľa Handelsblattu je možná aj zmena. Za deväť "starých" je možné získať jednu "novú". Konečná cena bude oznámená 16. decembra a prvá kotácia nových akcií je pripravovaná na 22. decembra na parkete Viedenskej burzy. Pri terajšom kurze akcií OMV má nová emisia hodnotu asi 600 mil. eur. Okrem nej však OMV plánuje vydať dva milióny 4-ročných dlhopisov, ktoré bude možné zmeniť na nové akcie.

Ostrý boj o ropné trhy strednej Európy
OMV
-- Rakúšania majú spoločne s firmou Petrom 2500 v strednej Európe čerpacích staníc. Ročne ťažia 70 mil. barelov ropy. Hlavná sila je v rafinériách.
PKN Orlen -- Podnik má 2 500 benzínok v Poľsku a Nemecku. Rafinérie vlastní v Gdansku a Plocku. Nedávno prevzal väčšinový podiel v českom Unipretrole a vlastní 30 percent v poľskom mobilnom operátorovi Polkomnet. Nemá žiadny podiel na ťažbe ropy či plynu.
MOL -- Maďarský podnik ťaží spoločne s ruským Jukosom zemný plyn na Sibíri. Prevádzkuje sieť čerpacích staníc siahajúcu od Slovinska do Bosny. Pokusy o fúziu s PKN Orlen skrachovali aj v dôsledku toho, že obe strany sa snažili o vedúcu pozíciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:15