StoryEditor

Richard Vavřík: O tom, kam sa presunie výroba, sa ešte nerozhodlo

19.02.2004, 23:00
Po kúpe koncernu Reemtsma vznikli skupine Imperial Tobacco Group značné výrobné nadkapicity, ktoré teraz rieši zatváraním prevádzok na Slovensku, v Maďarsku a Slovinsku. Tvrdí to v rozhovore pre HN riaditeľ S.I.T. pre vonkajšie vzťahy Richard Vavřík.
Prečo sa Imperial Tobacco Group rozhodla zastaviť výrobu cigariet v slovenskom závode v Spišskej Belej?

- Nemecký koncern Reemtsma, ktorý patril do koncernu Tchibo, kúpila v roku 2002 britská skupina Imperial Tobacco Group. Týmto spojením vznikli firme značné výrobné nadkapacity, ktoré vzhľadom na vysoké clá v jednotlivých kandidátskych krajinách EÚ Imperial Tobacco Group nechcel okamžite odbúrať. Po vstupe Slovenska do EÚ však už tieto clá nebudú. Každá firma musí dbať na kontrolu výrobných nákladov a urobiť všetko pre udržanie alebo zvýšenie hospodárnosti a efektivity vynaložených prostriedkov. Rozhodnutím uzatvoriť továrne v Maďarsku, Slovinsku a Slovensku sa značne znížia výrobné náklady skupiny. Výroba sa presunie do ostávajúcich, oveľa väčších tovární. O presnom mieste presunu výroby sa rozhoduje v týchto dňoch. Bude to niektorá krajina EÚ.

Podpísalo sa pod rozhodnutie uzatvoriť závod na Slovensku aj zvýšenie spotrebnej dane na cigarety, resp. pašovanie cigariet z Ukrajiny?

- Na uzatvorenie továrne v Spišskej Belej zvýšenie spotrebnej dane nemalo vplyv. Problém nadmerných kapacít existoval bez ohľadu na slovenské dane. Na druhej strane treba povedať, že ak by sa nerozhodlo o znížení celkových kapacít Imperial Tobacco Group v únii, potom by sa otázka uzatvorenia tohto závodu stala aktuálna z dôvodu zvýšenej dane. A je pravdepodobné, že ak by závod v Spišskej Belej nezatvorili pre vyššie dane, čakal by ho tento osud o niekoľko mesiacov neskôr pre zníženie výroby v dôsledku pašovania cigariet z Ukrajiny. Výroba pre slovenský trh totiž klesla približne o 40 percent. Podiel Slovak International Tabak (S.I.T.) na tuzemskom trhu predstavuje 40 až 45 percent, čo za rok predstavuje výrobu okolo 2,5 miliardy cigariet. Také množstvo je pre prevádzku továrne príliš malé.

Koľkých zamestnancov sa dotkne zastavenie výroby?

- Približne 300 osôb. Pôjde o pracovníkov v závode v Spišskej Belej, sklad tabaku v Leviciach a o pracovníkov priamo napojených na výrobu, ktorí pracujú v Bratislave. Zamestnanci dostanú odstupné, ktoré je značne nad rámec zákona. Presné termíny začiatku plynutia výpovedných lehôt však zamestnanci ešte nepoznajú. Výpovede však určite nedostanú všetci naraz, pretože po uzatvorení fabriky bude potrebné demontovať stroje a zariadenia. Výroba sa končí k 30. aprílu. Potom sa začne s demontážou.

Čo bude ďalej so závodom v Spišskej Belej?

- Intenzívne hľadáme investora, ktorý by objekt prevzal. Okrem realitných kancelárií sme oslovili niekoľko veľvyslanectiev a hospodárskych komôr. Rýchly predaj továrne je v záujme dotknutých pracovníkov i S.I.T. Nový investor bude potrebovať pre prevádzku závodu pracovné sily, preto pokiaľ sa podarí nájsť investora, bude to aj v záujme obyvateľov regiónu.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:31