StoryEditor

SEC sa dostala pod politický tlak

11.10.2002, 00:00

Politická kríza, ktorá je v pozadí boja o obsadenie postu predsedu americkej Komisie pre burzy a cenné papiere (SEC), sa ďalej prehlbuje. Dvaja poprední predstavitelia Demokratickej strany v Kongrese Tom Daschle a Richard Gephardt totiž v osobnom liste požiadali prezidenta Busha, aby odvolal doterajšieho predsedu SEC Harveya Pitta.
Kongresmani uviedli, že Harvey Pitt prispel k nestálosti finančných trhov, ako aj k otraseniu dôvery investorov. Biely dom v oficiálnom vyhlásení zdôraznil, že tlak na odvolanie terajšieho šéfa SEC je neopodstatnený a politicky motivovaný. "List prezidentovi odráža neúmerné spolitizovanie SEC, pričom táto inštitúcia by mala jednoznačne zostať nezávislou," dodal hovorca Bieleho domu Ari Fleischer.
Podľa analytikov je intervencia vodcu demokratickej väčšiny v Senáte Toma Daschleho a lídra demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Richarda Gephardta veľmi nezvyčajná. Hoci výzvy na rezignáciu H. Pitta z postu predsedu SEC sa ozývali už dávnejšie, vždy doteraz dokázal čeliť kritikom. Jeho odstúpenie sa stalo aktuálnym po sérii účtovných podvodov a ďalších škandálov v amerických firmách, teraz však dostáva inú dimenziu, pretože už na budúci mesiac budú doplňujúce voľby do Kongresu.
V Komisii pre burzy a cenné papiere sú zastúpení dvaja predstavitelia Demokratickej strany a traja exponenti Republikánskej strany. Doteraz jednomyseľne podporovali Pitta, no ich názory sa začínajú pod tlakom politických strán, ktoré reprezentujú, trieštiť.
Demokrati chcú odstrániť Pitta a argumentujú jeho značným počtom nevhodných a nesprávnych rozhodnutí.
"Žiadame prezidenta USA, aby urobil tento krok, pretože v ,hre' je veľmi závažný problém -- trhy sú nestabilné a investori čoraz častejšie požadujú od Komisie pre burzy a cenné papiere jasné signály, ktoré svedčia o tom, že SEC sa stane energickým, spravodlivým a nezávislým dozorným orgánom. Harvey Pitt však nie je schopný zabezpečiť takúto úroveň komisie," píše sa v liste dvoch kľúčových politikov Demokratickej strany (Daschleho a Gephardta) prezidentovi USA Georgeovi Bushovi.
Biely dom je však stále opatrný v úvahách o personálnych zmenách v Komisii pre burzy a cenné papiere. Predseda SEC sa včera vrátil z Bruselu, kde rokoval s komisárom pre finančné služby Fritsom Bolkesteinom. Napriek podpore, ktorú má v Republikánskej strane, je však jeho osud veľmi neistý.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:51