StoryEditor

Paul O´Neill kritizoval japonskú vládu

30.09.2002, 00:00

Japonská centrálna banka (BoJ) na sklonku uplynulého týždňa vôbec po prvý raz naliehala na vládu, aby využila zdroje z mimoriadneho fondu v objeme 15-tisíc miliárd jenov (125 mld. USD) na pomoc bankovému sektoru, čím centrálna banka v podstate priznala hrozbu krízy.
Ide tiež o najnovší signál, že kabinet Džuničira Koizumiho v rámci plánu, ktorý má predložiť počas októbra, zrejme bude musieť využiť spomínaný mimoriadny fond. Tento postup preferuje aj minister financií Masajuro Šijokava.
Tlak japonskej centrálnej banky na vládu sa dáva aj do súvislosti s výrokmi amerického ministra financií Paula O´Neilla, ktorý v rámci rokovania ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G7 priamo vyzval Japonsko, aby začalo razantne konať v záujme odvrátenia ekonomickej krízy. P. O´Neill celkom otvorene apeloval na svojho japonského partnera, aby mu tlmočil jasnú stratégiu boja proti tejto kríze a aby mu špecifikoval jednotlivé kroky, ktoré podnikne japonská vláda.
P. O´Neill už dávnejšie žiadal, aby Koizumiho kabinet "vyčistil" bankový systém a odpísal takzvané zlé úvery a ďalšie nedobytné pohľadávky.
Jeho vystúpenie na pôde G7 však bolo ešte tvrdšie a vyjadrilo určitú podráždenosť medzinárodnej finančnej komunity nad nečinnosťou japonskej vlády, ktorá má veľmi negatívny vplyv nielen na celú ekonomiku krajiny, ale v širšom kontexte aj na globálne hospodárstvo.
Japonská vláda je však vo veľmi komplikovanej, ale aj delikátnej situácii, ktorá je spôsobená legislatívnymi pravidlami. Vláda totiž môže využiť mimoriadne finančné zdroje iba v prípade, ak oficiálne deklaruje, že ekonomika sa nachádza v stave krízy. Je vlastne v pozícii, v rámci ktorej môže "preventívne" bojovať proti ekonomickým krízovým javom, avšak až vtedy, keď k nim reálne dôjde. Mnohí experti označujú túto situáciu za patovú.
Aj preto japonská centrálna banka navrhuje vláde, aby podnikla preventívne kroky, ozdravila portfólio bánk a posilnila ich kapitálové vybavenie. BoJ verí, že sa podarí upraviť interpretáciu terajšieho zákona tak, aby vládny kabinet mohol použiť mimoriadne finančné zdroje na potlačenie krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:56