StoryEditor

IBM chce zvýšiť tempo akvizícií

18.10.2002, 00:00

Americký počítačový gigant International Business Machines (IBM) deklaroval hospodárske výsledky za tretí štvrťrok, z ktorých je zrejmé, že výnosy spoločnosti sú vyššie v porovnaní s predchádzajúcimi prognózami analytikov na Wall Street.
IBM chce tiež zvýšiť tempo akvizičných operácií, čo predstavuje signifikantnú zmenu v jeho doterajšej obchodnej stratégii.
V oficiálnom vyhlásení sa dodáva, že najväčší výrobca výpočtovej techniky na svete dosiahne do konca tohto roka ukazovatele, ktoré sú v súlade s terajšími odhadmi, väčšia zdržanlivosť je však evidentná v súvislosti s predpoveďou ekonomickej výkonnosti IBM v roku 2003.
Výnosy IBM dosiahli v tomto štvrťroku hodnotu 19,8 miliardy dolárov, čo je porovnateľné s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.
Zhodnotenie jednej akcie predstavuje 99 centov, hoci pred rokom bol tento ukazovateľ na úrovni 97 centov/akcia.
V komplikovanom ekonomickom prostredí sme dosiahli dobré hospodárske parametre, zdôraznil v oficiálnom vyhlásení výkonný riaditeľ IBM Sam Palmisano.
IBM má veľmi širokú základňu obchodných aktivít a vzhľadom na ich diverzifikáciu bol v porovnaní s konkurenciou schopný lepšie zvládnuť celkový pokles v technologickom sektore.
Aj IBM však musel čeliť spomaleniu globálnej ekonomiky, najmä znižovaním počtu zamestnancov a reštrukturalizačnými opatreniami vo vnútri spoločnosti.
International Business Machines momentálne dokončuje akvizíciu s technologicko-konzultačnou skupinou PricewaterhouseCoopers (ide o transakciu v hodnote 3,5 miliardy dolárov), pričom tento krok sa má už do konca roka 2002 podieľať na zvýšení výnosov o jednu miliardu dolárov.
IBM sa v priebehu tohto roka podarilo znížiť stratu v skupine, ktorá sa špecializuje na výrobu osobných počítačov. Podstatne sa zlepšili hospodárske ukazovatele v rámci výroby mikročipov. Najmarkantnejší vzostup zaznamenala najväčšia skupina IBM -- Global Business Services, ktorej sa podarilo získať nové objednávky v úhrnnej hodnote 9 miliárd dolárov. Na regionálnej báze IBM najviac pocítil prepad na európskom trhu, najmä v telekomunikačnom sektore.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:57