StoryEditor

Medzinárodný cestovný ruch odolal

27.01.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Medzinárodný cestovný ruch zaznamenal vlani rast aj napriek nepriaznivým vyhliadkam svetovej ekonomiky a teroristickým útokom v Ázii a Afrike. Podľa predbežných údajov World Tourism Organisation počet príchodov v rámci medzinárodného cestovného ruchu vlani medziročne vzrástol o 3,1 %, takmer na 715 mil. Po prvý raz sa tak podarilo prekročiť hranicu 700 mil. príchodov. V roku 2001 sa zaznamenal mierny pokles počtu príchodov v rámci medzinárodného cestovného ruchu, čoho príčinou bol útlm v leteckej doprave následkom teroristických útokov na USA v septembri 2001.
Medzinárodný cestovný ruch priniesol v roku 2001 príjmy 463,6 mld. USD, avšak podľa organizácie World Tourism Organisation je zatiaľ predčasné zverejňovať údaj za rok 2002. V správe sa ďalej uvádza, že vplyvy vlaňajších bombových útokov na Bali, v Keni a Tunisku na cestovný ruch boli iba lokálne a vo všeobecnosti krátkodobé. Svetová ekonomická situácia predstavuje teda väčšiu hrozbu ako strach z terorizmu.
Európa je v rámci svetového cestovného ruchu na prvom mieste, pričom za ňou nasleduje ázijsko-pacifický región a následne obe časti amerického kontinentu. Počet príchodov v rámci medzinárodného cestovného ruchu vzrástol v Európe vlani o 2,4 % na 411 mil., čo sa na celosvetovom počte podieľa až 58 percentami. Veľmi úspešne si počínali Turecko, Chorvátsko, Bulharsko a Veľká Británia. World Tourism Organisation oznámila, že údaje nezahŕňajú domáci cestovný ruch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 20:22