StoryEditor

Francúzi zvládajú krízu lepšie

28.09.2004, 00:00

Situácia francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën je aj napriek nepriaznivému vývoju na trhu priaznivá. Svedčí o tom fakt, že PSA vo svojej továrni v Rennes zamestnať tisíc nových ľudí a medzičasom má PSA na burze takmer rovnakú hodnotu ako jeho nemecký konkurent Volkswagen. A tak kým VW hrá s odbormi poker o nevyhnutné úspory nákladov, Renault hľadá 10-tisíc nových zamestnancov.
Dobrá situácia francúzskych automobiliek má svoje príčiny. Firmy už niekoľko rokov stupňujú produktivitu rýchlejšie než rastie hospodárska súťaž, stavili na programy spoločných dielov a svojimi modelmi presne triafajú do vkusu kupcov.
Napríklad 85 percent vozidiel oboch značiek -- Peugeot a Citroën -- stojí na rovnakých podvozkoch. Táto stratégia zabraňuje väčším problémom. Napríklad, luxusná limuzína Renault Vel Satis nedosiahla želaný úspech, no vzhľadom na to, že jej základ tvorí rovnaký podvozok ako model strednej triedy Laguna, továreň, ktorá obidva modely vyrába, dôsledky nepocítila. Naproti tomu VW trpí tým, že v drážďanskej továrni, ktorá produkuje Phaeton, stavil všetko na jednu kartu.
Podľa štúdie konzultačnej spoločnosti McKinsey vďaka dôslednému znižovaniu nákladov rástla produktivita PSA a Renaultu v rokoch 1996 až 1999 zhruba o 15 percent ročne. Naproti tomu nemecké automobilky dosiahli iba 1,5 percenta.
Stratégia Francúzov zameraná na osviežujúci dizajn, ktorý ponúka inovácie iba cielene, sa vypláca. Napríklad Peugeot láka kupcov dieselovými motormi s filtrami na sadze a Renault minivanom Scénic vytvoril nový trhový segment. Na rozdiel od nich nemeckí výrobcovia sa usilujú drahými autami ospravedlniť vysoké ceny. No aj napriek tomu musel VW ponúkať Golf so zľavou vo forme klimatizácie zdarma, aby podporil predaj.
PSA však v súčasnosti profituje aj z toho, že nepracuje na americkom trhu, kde nepriaznivá situácia pôsobí Volkswagenu veľké problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 21:15