StoryEditor

Odbory podporia United Airlines

30.12.2002, 23:00

United Airlines (UAL) dosiahli po tvrdých rokovaniach podporu odborových zväzov, ktoré zastupujú pilotov a obslužný personál. Cieľom tohto kroku je získať dodatočné finančné zdroje úsporou mzdových nákladov, no analytici konštatujú, že škrty v nákladových položkách zrejme nebudú stačiť na to, aby UAL mohli aj naďalej plnohodnotne poskytovať prepravné služby.
United Airlines požiadali 9. decembra na základe zákona o bankrote o ochranu pred veriteľmi a vzápätí po tomto kroku začali doslova horúčkovitým spôsobom viesť dialóg so svojimi zamestnancami o ročnom znížení mzdových nákladov o 2,4 mld. USD. Tieto prostriedky by spoločnosti mali stačiť na prechodné finančné uspokojenie veriteľov.
UAL dosiahli dohodu o mzdových ústupkoch s už spomínanými pilotmi a obslužným personálom, predbežné dohody majú aj s dispečermi a pracovníkmi meteorologickej služby. Odborový zväz mechanikov však vyjadril zásadné výhrady proti kráteniu ich miezd o 13 %. Asociácia pilotov súhlasila s mzdovými ústupkami na úrovni 29 % a Asociácia obslužného personálu akceptovala deväťpercentné zníženie miezd. Tieto úpravy majú vstúpiť do platnosti od 1. januára 2003.
K ďalšej redukcii nákladových položiek dôjde najneskôr do 15. februára 2003, čo je podmienka na získanie zdrojov v objeme 1,5 mld. USD od štyroch úverujúcich subjektov. Experti však v tejto súvislosti vyjadrili obavy, že vedeniu sa ani napriek týmto snahám nepodarí reálne oživiť činnosť United Airlines, čo súvisí s veľmi vypätou situáciou na trhu leteckých služieb.
Analytici totiž odhadujú, že americké letecké spoločnosti vygenerujú počas roka 2002 stratu v celkovom objeme 7,4 mld. USD, hoci v roku 2001 bol tento ukazovateľ na úrovni 6,2 mld. USD. Ako vo svojej analýze dodáva UBS Warburg, UAL by potrebovali zredukovať na celoročnej báze svoje náklady až o 4 mld. USD, z čoho vyplýva, že plánovaný objem zníženia o 2,4 mld. USD nebude dostatočný. Analytická a poradenská firma Blaylock & Partners takisto nevidí reálne šance United Airlines na prípadný úspech a pravdepodobnosť návratu UAL k plnej konkurencieschopnosti definuje v pomere 1 : 4.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:05