StoryEditor

Gerhard Schröder obetuje daňovú reformu

21.08.2002, 00:00
Vzhľadom na miliardové škody spôsobené záplavami sa ďalší stupeň daňovej reformy v Nemecku presunul na rok 2004. Po mimoriadnom zasadnutí vlády to v pondelok oznámil nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder. Preložením by sa mali získať dodatočné prostriedky vo výške 6,9 mld. eur. Ako uviedol nemecký denník Handelsblatt, spolkový minister financií Hans Eichel nariadil od utorka zablokovanie výdavkov zo štátneho rozpočtu. Výnimku budú tvoriť len výdavky na protiteroristický pakt a investície na odstránenie škôd spôsobených povodňami. H. Eichel chce týmto krokom zabrániť ďalšiemu zadlžovaniu.

Dodatočne potrebné prostriedky vyčíslil G. Schröder na 3 mld. eur. Miliardu má do fondu poskytnúť aj spolkové ministerstvo dopravy. Jedna miliarda z týchto peňazí je určená na solidárny fond pre záplavy. Druhá miliarda sa poskytne podnikom, ktoré poškodili záplavy. Tretia je určená pre mestá na obnovu zničenej infraštruktúry. Kandidát na post kancelára Edmund Stoiber je však proti návrhu G. Schrödera. Ako uvádza Handelsblatt, podľa názoru E. Stoibera je tento návrh jednostranný. "Nie je akceptovateľné, aby sa nutná solidarita s obeťami záplav financovala len z prostriedkov daňových poplatníkov," dodáva E. Stoiber. Podľa jeho návrhu by sa mali zvýšiť dane pre kapitálové spoločnosti.

Pôvodne sa mal ďalší stupeň daňovej reformy začať realizovať od 1. januára 2003. Plánované zníženie sa malo týkať dane z príjmu, a to zo súčasnej sadzby 19,9 na 17 %, pričom najvyššia sadzba dane sa mala znížiť o 48,5 na 47 %. Zároveň sa mal zvýšiť aj daňový základ, ktorý je oslobodený od dane, a to na 7 426 eur pre slobodných a na 14 852 eur pre manželov.

Uznávaný nemecký ekonóm Bert Rürup povedal: "Odloženie daňovej reformy je určitou možnosťou, ako financovať škody spôsobené záplavami." No predtým, ako sa začne rozmýšľať o finančných alternatívach, sa musí najskôr presne vyčísliť skutočná výška škôd. Výdavky na odstránenie škôd budú pôsobiť na hospodárstvo pozitívne. Avšak štátny rozpočet už nemá žiaden priestor na dodatočné výdavky bez toho, aby sa neporušili maastrichtské kritéria Európskej únie. H. Eichel je však presvedčený, že tieto kritériá sa mu aj napriek negatívnym prognózam podarí dodržať. V dôsledku okamžitej pomoci pre obete záplav sa v rozpočte museli začať presuny prostriedkov v rámci rozpočtových kapitol. Ohrozené je aj financovanie niektorých vojenských projektov. "Už teraz musíme rozmýšľať o zmenkách v projekte Eurofighter," povedal Hans-Georg Wagner, odborník na štátny rozpočet súčasnej vládnej koalície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:34