StoryEditor

USA na špici využívania internetu

23.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Podľa najnovších údajov sú USA stále ťažnou silou celosvetového rastu v používaní internetu. Približne 10 mil. Američanov sa v roku 2002 po prvýkrát zapojilo na internet, čím sa podľa mediálnej agentúry BBC odvolávajúcej sa na správu firmy Nielsen Net Ratings celkový počet používateľov zvýšil na 168,6 mil., čo je 79 % celkovej populácie USA.
Nielsen však vo svojej správe poukazuje aj na to, že krajiny, ako sú Španielsko a Brazília, by mohli v najbližších mesiacoch zaznamenať výrazný nárast na poli internetu. Zatiaľ čo medziročný rast nových používateľov internetu v USA dosahuje len 3 %, počet nových používateľov v Španielsku dosiahol rast až 22 %. "Správa poukazuje na to, že Španielsko sa stane ďalším veľkým internetovým trhom," povedal Richard Goosey, hovorca firmy Nielsen Net Ratings. Španielsko nezaznamenáva len najvyšší počet nových používateľov, ale má aj najvyšší percentuálny nárast vo využívaní elektronických služieb. Využívanie elektronickej pošty vzrástlo o 6 % a zapojenie sa do "chatovacích" miestností o 9 %. Španielsko má v súčasnosti najvyššiu mieru používania elektronických správ na úrovni 49 % a zapájania sa do chatu na úrovni 44 %. "Aj Brazília má však výrazný potenciál na nárast využívania internetu," povedal R. Goosey. Približne 18 % brazílskych domácnosti vlastniacich telefón deklaruje záujem o napojenie na internet v najbližšom roku.
Celosvetovo dosiahol počet ľudí s pripojením na internet z domu v 4. štvrťroku 2002 úroveň 520 mil., čo je medzištvrťročne o 17 mil. viac. Používatelia z USA dosahujú 29-percentný podiel na celkovom počte používateľov, Európa 23 %. Zatiaľ čo percentuálny nárast počtu používateľov vo Veľkej Británii, Taliansku a Nemecku prekonal rast v USA, počet nových internetových pripojení v Hongkongu a v Austrálii klesol. Príčinou je podľa R. Gooseyho nasýtenosť trhu. Spolu so Švédskom a s Holandskom totiž Hongkong a Austrália vykazujú najvyššiu mieru vlastníctva domácich počítačov, aj najvyšší podiel vlastníkov počítačov s pripojením na internet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:20