StoryEditor

Eni sa chystá na liberalizáciu trhu

26.11.2002, 23:00

Talianska energetická skupina Eni včera oznámila, že predloží ponuku na prevzatie 56-percentného balíka akcií v spoločnosti Italgas, ktorá je popredným distribútorom zemného plynu v Taliansku, ako aj v Európe. Hodnota tejto transakcie má predstavovať približne 2,5 mld. eur (2,48 mld. USD).
Eni ponúka za jednu akciu Italgasu 13 eur, čo znamená 27,5-percentnú prémiu nad dlhodobým priemerom zaznamenaným na talianskom akciovom trhu v priebehu ostatného mesiaca. Naposledy sa akcie spoločnosti Italgas obchodovali na hladine 11,29 eura/akcia.
V oficiálnom vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že firma predloží ponuku s cieľom zracionalizovať operácie na trhu so zemným plynom vzhľadom na očakávanú liberalizáciu na celom európskom trhu, stále však čaká na schválenie tejto transakcie regulačnými orgánmi. Eni pri definovaní svojho strategického rozhodnutia vychádzala aj z toho, že o vstup do Italgasu môžu mať záujem aj iné firmy, čo je veľmi aktuálne aj vzhľadom na už spomínanú liberalizáciu trhu so zemným plynom v celoeurópskom kontexte. Práve možný nárast cien urobil zo spoločnosti Italgas veľmi atraktívnu investíciu, uvádza sa v analýze spoločnosti Goldman Sachs.
Eni chce tiež posilniť väzby aj s ostatnými producentmi zemného plynu v Európe. Snaží sa získať zhruba 50-percentný podiel v španielskej spoločnosti Union Fenosa, pričom k úplnej liberalizácii trhu so zemným plynom má dôjsť v Španielsku už na budúci rok. Počas minulého leta získal Eni kontrolu nad nemeckým distribútorom Gasversorgung SüdDeutschland. Eni je takisto najväčším akcionárom v Galp Energia, v poprednej ropnej a plynárenskej spoločnosti v Portugalsku. Netají sa ani ambíciami vstúpiť na francúzsky energetický trh.
Čistý zisk spoločnosti Italgas dosiahol za deväť mesiacov roku 2002 viac ako 157 mil. eur, pričom tento ukazovateľ v rovnakom období predchádzajúceho roka predstavoval 127 mil. eur. Spoločnosť Italgas má v Taliansku približne 7 miliónov odberateľov a je dodávateľom zemného plynu najmä do veľkých mestských konglomerácií. Italgas distribuuje zemný plyn aj v Maďarsku a Argentíne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:44