StoryEditor

Banské stavby chodia za prácou do sveta

04.06.2003, 00:00

Presunom výrobných kapacít do zahraničia, predovšetkým do ČR a Slovinska, sa silnejúcej konkurencii na Slovensku prispôsobujú Banské stavby Prievidza. Vlani na týchto trhoch realizovali až 35 % objemu stavebných prác, pričom podnikateľský zámer na tento rok ráta s ďalším zvýšením tohto podielu.
SILNÁ KONKURENCIA
Vývoj hospodárenia spoločnosti, ktorú v roku 1994 sprivatizoval manažment spolu so zamestnancami, je pozitívny. Pri 16-percentnom medziročnom raste stavebných prác dosiahli vlaňajšie tržby 550 mil. Sk, čo je o 62, mil. Sk viac ako v roku 2001. Hospodársky výsledok po zdanení 15,5 mil. Sk bol však v medziročnom porovnaní o 6,4 mil. Sk nižší. Podľa informácií ekonomickej riaditeľky Vladislavy Herchelovej je to dôsledok vysokej konkurencie na stavebnom trhu v SR. Firmy v snahe získať zákazky stláčajú ponukové ceny nadol.
Po splatení prvej emisie podnikových dlhopisov Banské stavby vlani pristúpili k emisii druhej. Okrem toho splatili Fondu národného majetku SR celý zostatok z 261 mil. Sk kúpnej ceny podniku. Napriek zimnému obdobiu zamestnanci firmy zrealizovali v 1. štvrťroku práce za 143,6 mil. Sk, čo je o 53 % viac ako za rovnaké obdobie vlaňajška. Tržby dosiahli výšku 145,1 mil. Sk a hospodársky výsledok pred zdanením bol v sume 8,7 mil. Sk. Stavebné práce z viac ako troch štvrtín zrealizovali v zahraničí. Pokračuje výstavba tunelov v Slovinskom Trojane a Kastelci, ako aj práce pre Skansku DS v Ostrave.
V SR sa stavebné kapacity Banských stavieb sústredili na akcie pre Bratislavskú vodárenskú spoločnosť a stavby financované z medzinárodných fondov. V tomto roku chce firma zrealizovať stavebné práce vo výške viac ako 650 mil. Sk. Jej strategickým zámerom je udržať si a rozšíriť trhy v ČR, Slovinsku a Nemecku, dobudovať spoločnosť z technickej a technologickej stránky a sa pripraviť na podmienky trhu EÚ.
ZAHRANIČNÝ INVESTOR
Česká dcérska firma švédskeho koncernu Skanska DS podpísala vo februári 2003 s časťou akcionárov Banských stavieb zmluvu o kúpe 76 % akcií. Nový investor však ešte nie je zapísaný do zoznamu akcionárov, keďže jeho akvizíciu ohrozujú požiadavky a žaloby zo strany menšinového akcionára, investičnej skupiny PDSS Bratislava, ktorá odkúpila časť akcií spoločnosti od zamestnancov. Podľa informácií riaditeľa organizačnej zložky Skanska DS Michala Reitera neprebiehajú v súčasnosti žiadne rozhovory medzi oboma skupinami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:26