StoryEditor

Žaloby za paprikovú kauzu

07.11.2004, 23:00
Náhradu niekoľko miliardovej nemajetkovej ujmy plánuje súdnou cestou žiadať od štátu firma Univer Product z Kecskemétu. Škodu takéhoto rozsahu jej mala spôsobiť Štátna zdravotná a hygienická služba (ÁNTSZ). Tá sa podľa vedenia spoločnosti dopustila vážnej odbornej chyby, keď v paprikovej kauze nariadila stiahnuť z predaja aj všetky výrobky Univer, ktoré však neobsahovali mletú červenú papriku, ale čerstvo spracovanú domácu surovinu. Tlač si v tejto súvislosti všíma dianie na Slovensku, kde mletú červenú papriku nestiahli z obehu, napriek tomu, že väčšina pochádza z Maďarska.

Náhradu niekoľkomiliardovej nemajetkovej ujmy plánuje súdnou cestou žiadať od štátu firma Univer Product z Kecskemétu. Škodu takéhoto rozsahu jej mala spôsobiť Štátna zdravotná a hygienická služba (ÁNTSZ). Tá sa podľa vedenia spoločnosti dopustila vážnej odbornej chyby, keď v paprikovej kauze nariadila stiahnuť z predaja aj všetky výrobky Univer, ktoré však neobsahovali mletú červenú papriku, ale čerstvo spracovanú domácu surovinu. Hygienici si po dvoch dňoch chybu priznali a produkty Univer vrátili do predaja. Miliónové straty a lavínu spotrebiteľskej nedôvery však už nezastavili. Kroky štátnych orgánov a následnú hystériu, ktorá vypukla v Maďarsku pred dvoma týždňami okolo mletej červenej papriky, kritizujú teraz producenti aj obchodníci. Počiatočný hnev namierený voči nim, sa teraz vracia ako bumerang na štátne orgány a vládu. Pýtajú sa, či boli nutné také radikálne a celoplošné opatrenia. Ako píše denník Népszabadság, zákaz papriky nemal právne opodstatnenie a jej sťahovanie z predaja sa dialo len na základe tlačového vyhlásenia. Podľa ministra zdravotníctva Jenö Rácza bol však postup štátnych orgánov zákonný. Minister tvrdí, že sa opieral o zákon o zdravotnej a hygienickej službe a o vládne nariadenie. To však dosiaľ nik nevidel.
Polícia už vzniesla obvinenie voči prvým trom vrcholným manažérom spoločnosti Kalocsai Füszer Paprika. Národný vyšetrovací úrad ich podozrieva, že uviedli do obehu papriku, o ktorej škodlivosti vedeli už predtým z laboratórnych rozborov. Néspzabadság si v tejto súvislosti všíma dianie na Slovensku, kde mletú červenú papriku nestiahli z obehu, napriek tomu, že väčšina pochádza z Maďarska. Denník spomína východoslovenskú firmu Unimilk. Papriku dovezenú od jedného z troch výrobcov figurujúcich v kauze označili slovenské kontrolné orgány za neškodnú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:21