StoryEditor

Hromadné prepúšťanie v Istebnom

22.01.2003, 23:00

Stopätnástim zamestnancom Oravských ferozliatinárskych závodov (OFZ), a. s., Istebné, začne od 1. februára plynúť výpovedná lehota. O prácu pravdepodobne príde aj ďalších vyše 80 pracovníkov. Na Okresnom úrade práce v Dolnom Kubíne je už nahlásených dovedna 196 osôb, ktoré firma plánuje prepustiť. "Sú medzi nimi aj hutníci, ktorí u nás odrobili dvadsať rokov a v ich veku je takmer nemožné nájsť si v regióne novú robotu. Mnohí dúfali, že sa to nestane, ale od pondelka je to pre nich krutá skutočnosť. Teraz si chodia po výpovede. Podaktorí chcú využiť trojmesačnú výpovednú lehotu, ťažko však teraz povedať, koľko ich bude," opísal atmosféru v oravskom podniku predseda odborov v OFZ František Švec.
Riaditeľ dolnokubínskeho pracovného úradu Jozef Bajčičák uviedol, že hromadné prepúšťanie v Istebnom im spôsobí veľké ťažkosti, pretože miera nezamestnanosti na dolnej Orave dosahuje okolo 20 %. "Prepúšťajú aj ďalšie podniky a organizácie a doma sú tiež ľudia, ktorí boli zamestnaní v rámci sezónnych prác v stavebníctve alebo lesníctve," dodal J. Bajčičák. Prepustení hutníci majú ešte šancu zamestnať sa v ČR, ale tiež len v sezónnych prácach, ktoré sa rozbehnú od jari.
Na severnom Slovensku pôsobia viaceré stavebné firmy, ktoré by eventuálne mohli prijať robotníkov, dokonca i na práce v Nemecku. Hutnícka profesia je však špecifická a ťažko sa dá na stavbách uplatniť. Časť zamestnancov OFZ, ktorí dostali výpovede, pracovali na základe obchodnej zmluvy pre firmu OFZ-Profily, a. s., Istebné (nie je majetkovo prepojená s OZF), ani tá už ich však nepotrebuje. Výroba je dlhšie utlmená aj v samotnom Istebnom, vedenie OFZ ju totiž presunulo do prevádzky Široká, kde už tiež nemajú nadbytočné kapacity.
"Problém nadbytočných zamestnancov riešime od leta minulého roka, keď OFZ-Profily prestali vyrábať kvôli vysokým cenám energií a lacnejšie ferozliatiny pre finálnu produkciu začali dovážať z Francúzska. I na našu výrobu negatívne zapôsobil rast cien elektrickej energie, čo sa premietne do zvýšenia výrobných nákladov o zhruba 600 mil. Sk. Hutnícku výrobu však chceme v Istebnom udržať," zdôraznil generálny riaditeľ OFZ Vladimír Klocok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 07:07