StoryEditor

Dell Computer ráta s vyššími výnosmi

03.10.2002, 00:00

V najnovších oficiálnych dokumentoch prehodnotila americká spoločnosť Dell Computer prognózu dosiahnutých výnosov v 3. štvrťroku, ktoré sa majú pohybovať nad hornou hranicou rozpätia pôvodných odhadov. Tento pozitívny vývoj podnietil najmä zvýšený predaj serverov a dátových skladov.
Revízia ukazovateľa výnosov zároveň poukazuje na kontinuitu Dellu v rozširovaní trhového podielu, hoci sektor informačných technológií je poznačený kritickým prepadom. Britský denník Financial Times v tejto súvislosti poznamenal, že stratégia Dellu orientovaná na priamy predaj a na výrobu pri sústavne sa znižujúcich nákladoch prináša svoje ovocie -- firma totiž prezentuje známky stability a prosperity, hoci jeho rivali, ktorí sa špecializujú na produkciu osobných počítačov a ďalších komponentov vo sfére IT, vykazujú straty.
Dell deklaroval, že výnosy v III. štvrťroku, ktorý sa končí 1. novembra, dosiahnu 9,1 mld. USD. Pôvodné predpovede rátali s 8,9 mld. USD, čo predstavuje 21 centov/akcia.
Na pravidelnom jesennom stretnutí analytici Dell Computer konštatovali, že zvýšenie výnosov sa premietne aj do prevádzkového zisku.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Michael Dell zdôraznil, že revidované dáta výnosov odrážajú čoraz väčší tlak trhu na výrobu štandardizovaných produktov v oblasti výpočtovej techniky a rovnaká požiadavka je evidentná aj vo sfére poskytovaných služieb.
Ako ďalej dodal, v rámci tohto roka dôjde k zníženiu nákladových položiek v celkovom objeme 1 mld. USD. Tieto úspory sa týkajú dizajnu jednotlivých produktov, procesu výroby, logistiky, prevádzkových nákladov a nákladov spojených s poskytovaním záruk.
Dell Computer chce ďalej rozšíriť ponuku svojich sieťových komponentov a po dohode so spoločnosťou Lexmark bude od začiatku budúceho roka vyrábať pod značkou Dell aj tlačiarne. Experti poznamenávajú, že Dell dokazuje vysokú mieru adaptability, čo mu umožňuje vstupovať na nové trhy. Po revidovaní prognózy výnosov posilnili akcie Dell Computer o 4 % a naposledy sa obchodovali na úrovni 25,73 dolára/akcia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:05