StoryEditor

USSK nekúpi VSŽ Nemocnicu

09.04.2003, 00:00

Oceliareň U.S. Steel Košice (USSK) odstupuje z akvizičného procesu spoločnosti VSŽ Nemocnica, ktorá sa nachádza v portfóliu predávaných dcérskych firiem VSŽ Košice. V hre o kúpu celého balíka akcií tejto spoločnosti, poskytujúcej služby zdravotníckeho charakteru nielen zamestnancom VSŽ a USSK, tak zostala podľa informácií HN už len Unipharma, druhá najväčšia farmaceutická distribučná firma na Slovensku. "Urobili sme tak na základe odporúčania auditu University of Pittsburgh Medical Centre. O služby nemocnice však máme veľký záujem aj naďalej," vyhlásil prezident USSK Christopher Navetta. Zároveň potvrdil záujem o niektoré ďalšie firmy z portfólia VSŽ Košice, bližšie ich však nešpecifikoval. "Vzhľadom na stav akvizičného procesu by to nebolo vhodné," vysvetlil.
Ch. Navetta opätovne potvrdil investičný záväzok najväčšej slovenskej oceliarskej firmy, ktorý je výsledkom rámcových dohôd medzi USSK, vládou SR a VSŽ Košice z roku 2000. V uplynulých troch rokoch Američania uvoľnili už vyše 150 mil. zo 700 mil. USD, ktoré sa firma zaviazala preinvestovať na Slovensku v období desiatich rokov. Až 67 % investícií smerovalo do nových technológií na výrobu produktov s vyššou pridanou hodnotou. Tento rok má USSK v pláne preinvestovať asi 60 mil. USD, najmä v oblasti modernizácie výrobných zariadení.
Košická oceliareň vlani vyprodukovala 3,6 mil. ton ocele, čo predstavuje medziročný nárast o 0,3 mil. ton. Prevádzkový zisk klesol o 13 mil. USD, keď celkovo dosiahol 110 mil. USD. Vedenie USSK za hlavný dôvod poklesu označilo odstavenie vysokých pecí na prelome rokov 2001 a 2002, čím spoločnosť reagovala na vývoj na svetových trhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 14:55