StoryEditor

Walt Disney očakáva nárast zisku

10.11.2002, 23:00

Výkonní predstavitelia americkej spoločnosti Walt Disney na sklonku uplynulého týždňa v sérii vyhlásení zdôraznili, že za celkom reálny považujú rast ziskových parametrov, ktorý by mohol v tomto i v budúcom finančnom roku dosiahnuť historickú úroveň v rozpätí 20 až 30 %.
Stále síce zostávajú otvorené otázky vplyvu prípadných teroristických aktov a ich hrozby na profitabilitu zábavných parkov, ako aj opätovné posilnenie hospodárskych ukazovateľov televíznej siete ABC, ktorá nevykazuje prakticky nijaký zisk, no podľa predsedu a výkonného riaditeľa Walt Disney Michaela Eisnera sa má už v roku 2003 "zberať úroda" z multimiliardových investícií, ktoré sa realizovali za ostatných päť rokov.
V predchádzajúcom štvrťroku dosiahol zisk spoločnosti 222 mil. USD, čo predstavuje 11 centov na jednu akciu, pričom celkové tržby sa zvýšili o 13 % a ustálili sa na hodnote 6,7 mld. USD.
V rovnakom období predchádzajúceho roka vykázal Walt Disney zisk v objeme 250 mil. USD, teda 12 centov/akcia.
Prevádzkový zisk filmovej divízie dosiahol štvornásobné zvýšenie v období rokov 2000 -- 2002, pričom ročné investície do hraných filmov sa od roku 1998 v priemere znížili o 500 mil. USD.
Tržby za hodnotený štvrťrok sa zvýšili o 52 % a dosiahli 2 mld. USD, čo znamená, že po minuloročnej strate 122 mil. USD sa v tomto roku zaznamenal prevádzkový zisk v objeme 149 mil. USD.
Prezident Walt Disney Robert Iger dodal, že určitý pozitívny posun možno očakávať aj v televíznej sieti ABC, ktorej sa podarilo zvýšiť predaj reklamných časov. V každom prípade aj pri náraste tržieb o 6 % (tržby predstavujú v hodnotenom štvrťroku 2,4 mld. USD) klesol prevádzkový zisk o 60 % na 147 mil. USD.
Podľa finančného riaditeľa spoločnosti Toma Staggsa sa čoraz výraznejšie prejavujú stabilizujúce trendy a podstatné zlepšenie v ďalších ukazovateľoch možno očakávať už na budúci rok. Najmenšia divízia Walt Disney, ktorá sa špecializuje na spotrebiteľské produkty, takisto zaznamenáva pozitívny obrat a signalizuje postupné eliminovanie recesie v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:54