StoryEditor

Pošta chce zdvojnásobiť zisky

11.02.2004, 23:00
Slovenská pošta chce po transformácii na akciovú spoločnosť, ku ktorej by malo prísť 1. mája, už v nasledujúcom roku zvýšiť zisk pred zdanením z terajších približne 280 miliónov na 500 miliónov korún.

Slovenská pošta chce po transformácii na akciovú spoločnosť, ku ktorej by malo prísť 1. mája, už v nasledujúcom roku zvýšiť zisk pred zdanením z terajších približne 280 miliónov na 500 miliónov korún. Hlavným motívom zvyšovania zisku je vytváranie zdrojov pre investície a dosiahnutie priemernej mzdy na úrovni národného hospodárstva.
Ako uviedol generálny riaditeľ Jaroslav Dobrotka, nové investície súvisia s trendom elektronickej komunikácie a zvyšovania automatizácie. Celkové finančné nároky na dosiahnutie plánovanej ziskovosti a miezd Slovenská pošta odhaduje na 700 miliónov korún. Podľa Dobrotku tieto ciele povedú k znižovaniu nákladov. V tejto súvislosti pošta už v minulom roku znížila zamestnanosť o 400 ľudí, v tomto roku k nim pribudne ďalších 150 osôb. Terajší stav, 17-tisíc zamestnancov, zredukuje podnik o 10 percent. Na mzdách tak ušetrí okolo 450 miliónov, pričom celkové úspory by mali dosiahnuť 500 až 600 miliónov korún. Ďalších 100 miliónov korún chce pošta zabezpečiť z výnosov.
Prioritou pri znižovaní nákladovosti je podľa Dobrotku optimalizácia prevádzkových štruktúr. Ako príklad uviedol zavedenie novej triediacej linky, čím sa triedenie pošty presmeruje na regionálne doručovacie centrá a ušetrí sa práca 200 zamestnancov. V rámci optimalizácie poštových služieb plánuje Slovenská pošta zaviesť projekt typovej pošty s cieľom vytvoriť tisíc ziskových pôšt. V súčasnosti má 1 600 pôšt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 00:53