StoryEditor

MMF varuje USA pred spomalením rastu HDP

07.08.2002, 00:00

Medzinárodný menový fond (MMF) zverejnil negatívnu prognózu pre hospodárstvo USA, v ktorej varoval, že Amerika bude musieť v septembri znížiť predpovede hospodárskeho rastu. Predpoklady, že obnova amerického hospodárstva stráca na stabilite, rastú aj so súčasným oslabovaním trhov s cennými papiermi a s neustálymi účtovnými škandálmi. Uviedla to mediálna spoločnosť BBC s odvolaním sa na výročnú správu MMF o najbohatšej ekonomike sveta. Fond vyjadril obavy aj z nejasného výhľadu, čo sa týka ziskov podnikov a podľa neho prognózy administratívy amerického prezidenta Georgea W. Busha boli až príliš optimistické.
MMF nemieni oslabiť dôveru investorov, ktorí sa aj tak obávajú, že americké hospodárstvo ešte nie je z najhoršieho vonku. Investori sú však v rozpakoch, že americká ekonomika môže zažiť dvojitú recesiu. Údaje zo sektora služieb, ktorý tvorí 2/3 celého hospodárstva USA, ukázali, že rast nie je až taký silný ako v minulosti. Fond pôvodne predpovedal rast americkej ekonomiky v tomto roku na úrovni 2,5 % a v roku 2003 na úrovni 3,25 %. "Súčasne prezentované údaje a vývoj ekonomiky vrátane prudkého poklesu cien cenných papierov zvýšili riziko negatívneho výhľadu pre osobnú spotrebu a investície podnikov," uviedol MMF. Z tohto dôvodu je pravdepodobné, že zníženie prognózy rastu bude uverejnené už v nasledujúcom Svetovom ekonomickom výhľade fondu. Ak rast hospodárstva v Spojených štátoch bude naďalej slabý, MMF predpokladá ďalšie zníženie úrokových mier.
Predbežné údaje o hrubom domácom produkte (HDP), ktoré boli zverejnené minulý týždeň, opäť skomplikovali cestu k cieľu, ktorý stanovil americký minister financií Paul O´Neill. Podľa jeho predstáv by v tomto roku mala vzrásť ekonomika USA o 3 až 3,5 %. MMF však nalieha na prezidenta Busha, aby sa zameral na disciplínu v štátnom rozpočte a zreformoval riadenie podnikov. Fond má navyše obavy aj z dodržania predpokladaného zníženia deficitu štátneho rozpočtu z 2,5 % HDP v roku 2000 na úroveň 1,5 % HDP v tomto roku. MMF kritizuje Washington aj za súčasné kroky týkajúce sa obchodných rozhodnutí vzhľadom na vzťahy s Európskou úniou. Rozhodnutia zahŕňajú subvencie do upadajúceho oceliarskeho priemyslu a do hospodárstva. Podľa MMF sú tieto kroky zničujúce tak pre domáce, ako aj pre svetové hospodárstvo.
No i napriek tomu celá správa nebola len kritická. Pozitívne sa vyjadrovala hlavne o možnostiach, ktoré má hospodárstvo USA na obnovenie opätovného rastu. Stabilitu rastu je možné dosiahnuť, ak zostanú na stabilnej úrovni aj spotrebiteľské výdavky a investície jednotlivých firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:12