StoryEditor

Na Slovensku len výroba vzduchoviek

21.01.2004, 23:00
Česká zbrojovka z Uherského Brodu nepresunie výrobu pažieb a plastových dielcov k pištoliam do ZVS Holding z Dubnice nad Váhom.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu nepresunie výrobu pažieb a plastových dielcov k pištoliam do ZVS Holding z Dubnice nad Váhom. "Hľadajú iných dodávateľov, pričom sa neorientujú len na slovenské podniky. Vôbec s tým nepočítame a so Zbrojovkou v Uherskom Brode pripravujeme stanovisko k produkcii nového typu vzduchovky. Rokovania by sa mali uzavrieť v priebehu prvého štvrťroka," povedal pre HN generálny riaditeľ ZVS Holding Miroslav Solava.
V dubnickej spoločnosti už vyrábajú vzduchovky značky Slávia, ktoré minulý rok fabrika prevzala z Českej zbrojovky. Podľa M. Solavu je to menší obchod, ale dôležitý pre budúce projekty. Okrem toho vo firme zvládli overovaciu sériu nábojov so svetovými parametrami pre húfnicu Zuzana a vytvorili tak podmienky na jej vývoz.
ZVS Holding patrí k svetovej špičke v oblasti výroby munície kalibru 155 milimetrov, ktorou sa presadzuje na zahraničných trhoch aj napriek silnej konkurencii iných výrobcov. "Naša špeciálna výroba zodpovedá štandardom krajín NATO, ktoré si chránia domácich výrobcov. Presadiť sa môžeme len s takým sortimentom, ktorý nemá konkurenciu. Obranný priemysel má v týchto krajinách vyššiu štátnu podporu ako na Slovensku," vysvetlil M. Solava.
Zbrojárska výroba ZVS Holdingu predstavuje 40 percent z celkovej produkcie firmy. V rozhodujúcej miere dodáva zbrane pre Ozbrojené sily SR. Podľa predbežných výsledkov dubnická spoločnosť skončila vlaňajší rok so ziskom 20 miliónov korún, čo je prvýkrát za posledných päť rokov. ZVS Holding v súčasnosti zamestnáva 450 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 10:48