StoryEditor

Oracle sa vymaňuje z dlhodobého útlmu

22.12.2002, 23:00

Druhá najväčšia softvérová spoločnosť na svete -- Oracle, dosiahla v štvrťroku, ktorý sa skončil 30. novembra, dobré výsledky, osobitne v parametroch predaja a výnosov. Podľa analytikov sú tieto výsledky lepšie v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi.
Oracle zvýšil predaj databáz, modernizovaných licencií a produktovej podpory.
V oficiálnom firemnom vyhlásení sa uvádza, že výnosy, ktoré klesali počas šesť za sebou nasledujúcich kvartálov, sa začali stabilizovať a možno očakávať zastavenie ich poklesu. Proces perspektívneho zvyšovania výnosov sa považuje za reálny.
V každom prípade ide o povzbudzujúci signál pre investorov v ťažko skúšanom technologickom sektore, experti však poukazujú na to, že stále existuje značná priepasť medzi veľkými firmami, akou je, napríklad, Oracle a menšími spoločnosťami, ktoré sú podstatne viac zraniteľné depresiou v odvetví informačných technológií.
Vychádzame z toho, že Oracle sa dostáva z najhoršieho a smeruje k celkovému vzostupu, zdôraznil finančný riaditeľ spoločnosti Jeff Henley.
Predaj síce stále vykazuje mierny pokles a dosiahne 2,3 mld. USD, no predchádzajúce odhady hovorili iba o 2,2 mld. USD.
Predseda spoločnosti a výkonný riaditeľ Larry Ellison zdôraznil, že predaj softvérových aplikácií na americkom trhu je do značnej miery sklamaním, čo však neovplyvnila kvalita tohto produktu, ale skôr zmeny obchodného modelu Oracle v Spojených štátoch.
Predaj nových licencií sa znížil o 7 % a dosiahol 765 mil. USD, avšak predaj modernizovaných licencií a produktovej podpory vzrástol o 8 % pri tržbách 954 mil. USD. Príjmy z poskytovania softvérových služieb sa znížili o 11 % na 590 mil. USD. Klesli sa aj hotovostné zdroje Oracle, čo však súvisí so spätným odkúpením vlastných akcií v celkovom objeme 900 mil. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:23