StoryEditor

Muž, ktorý zarobil Sorosovi miliardy

02.10.2012, 00:05
"Chce to odvahu, byť nenásytný." To je heslo manažéra hedžového fondu Stanleyho Druckemillera.

Stanley Druckemiller (1953) patrí medzi najúspešnejších, no zároveň najmenej známych manažérov hedžových fondov. Svoju kariéru začal v roku 1977 ako praktikant v Pittsburgh National Bank. Už vo svojich 28-ich rokoch založil vlastný fond Duquesne Capital Management. Stratégia fondu je založená na snahe profitovať z najrôznejších ekonomických trendov s využitím akýchkoľvek investičných nástrojov.

Dosahovaný priemerný ročný výnos na úrovni 37% ho okamžite zaradil medzi investičnú elitu. Počas svojej kariéry spravoval multimiliardové portfóliá, okrem iného pôsobil aj ako Sorosov portfólio manažér. Nezanedbateľná časť Sorosovho finančného úspechu by sa dala pripísať Druckenmillerovým schopnostiam.

Najcennejšou lekciou, ktorú sa od Sorosa naučil, je podľa Druckenmillera dôležitosť zväčšovania víťaznej pozície: „Keď máte pravdu, akákoľvek veľkosť obchodu nie je príliš veľká.“ Aby to mal neustále na pamäti, má na stole porcelánové prasiatko, ktoré mu má pripomínať jeho investičné motto: „Chce to odvahu, byť nenažratý“.

Sorosovi zarobil miliardy

Druckenmillerove nadpriemerné výnosy zaujali aj George Sorosa, ktorý ho v roku 1988 najal ako portfólio manažéra do svojho hedžového fondu Quatum Fund. Keďže Soros bol dlhodobo jeho vzorom, bez váhania túto ponuku prijal. Soros mu na oplátku vyšiel v ústrety a dovolil mu naďalej spravovať aj vlastný fond Duquesne. Quantum Fund pod vedením Druckenmillera dosahoval priemerný ročný výnos na úrovni približne 38 %. Keď v roku 1992 po vydarenej špekulácii na oslabenie kurzu britskej libry prischla Sorosovi prezývka „muž, ktorý zlomil Bank of England“, bola to hlavne zásluha Stanleyho Druckemillera.

Soros už v tom čase venoval väčšinu svojho času vlastnej nadácii Open Society Foundations. V dôsledku nevydarenej špekulácie na rast technologických spoločností tesne pred zrútením ich ceny v roku 2000, bol Druckenmiller donútený opustiť Quantum Fund. Po ukončení spolupráce so Sorosom sa Druckenmiller sústredil na svoj fond Duquesne Capital a spravoval ho ešte ďalších 10 rokov.

Opčná hra na zlato

Pri pohľade na Druckenmillerovo portfólio je zrejmé, že patrí k narastajúcej menšine manažérov hedžových fondov, ktorí investujú do zlata. Najväčšou pozíciou v jeho portfóliu je kúpna opcia na najväčší „zlatý“ ETF fond – SPDR Gold Trust (GLD.P), ktorý kopíruje cenu zlata. V závislosti od parametrov tejto opcie je možné dosahovať násobne vyššie zisky (prípadne straty) ako pri držbe „čistého“ zlata.

Polovica nových pozícií v jeho portfóliu je stávkou na oživenie na trhu s nehnuteľnosťami v USA. Ako zástupcov realitného sektora si vybral developerské spoločnosti Lennar Corp (LEN.N) a DR Horton Inc (DHI.N). Na konci druhého kvartálu 2012 tvorili v jeho portfóliu takmer 9%. V reporte pre SEC sa v druhom kvartáli už neobjavili mená spoločností zo spotrebiteľského sektora – okrem iného spoločnosti McDonald´s alebo Starbucks.

Jedinou zostávajúcou pozíciou z tohto sektora sú akcie spoločnosti Yum Brands, ktorej podiel v portfóliu znížil o 43 %. Druckenmiller má investované prostriedky aj v defenzívnych sektoroch. Viac ako 5% pozíciu má v spoločnosti Altria Group (MO.N, tabakový priemysel) a navýšil podiely vo farmaceutických spoločnostiach Merck & Co Inc (MERK.NS) a Pfizer Inc (PFIZ.NS).

V roku 2010 sa podobne ako Soros rozhodol zavrieť Duquesne pre externých investorov a spravovať v ňom iba rodinný majetok. Pri zatváraní fondu poznamenal: „Posledných 30 rokov som bol zodpovedný za manažovanie klientskych prostriedkov, čo bolo mojim potešením, ale v určitom bode si človek povie, že sa potrebuje posunúť ďalej. Tridsať rokov je dosť.

S tým, ako rástol záujem investorov o jeho fond, sa tlak na dosahovanie vysokých výnosov stával neúnosným. V súčasnosti spravuje portfólio vo výške 2,1 miliardy dolárov, pričom jeho celkový majetok je odhadovaný na 2,8 miliardy dolárov. Rovnako ako väčšina úspešných investorov, vložil prevažnú časť svojho majetku do vlastného fondu, kde sú jeho prostriedky podľa jeho názoru najbezpečnejšie.

(Zdroje: SEC, Reuters, The New York Times, Business Insider, Forbes)

Katarína Obická

Patria Direct SK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:46