StoryEditor

Bývalý vojak, ktorý na hazarde zarobil miliardy

13.05.2011, 00:00
Autor:
Ivan FreyIvan Frey
Sheldon Adelson, geniálny obchodník, kontroverzný miliardár a vývojový manažér kasín.

Jeho podnik sa ešte v 60-tych rokoch nachádzal v červených číslach, avšak vďaka preslávenej výstave počítačovej techniky sa dopracoval k prostriedkom na vybudovanie najluxusnejších hotelov vo svete hazardu.

Učil sa na svojich chybách

Syn taxikára vyrastal v chudobnej časti Bostonu. V New Yorku na City College začal študovať vysokú školu v oblasti podnikových financií a nehnuteľností avšak štúdium nedokončil. Vstúpil do služieb americkej armády, kde pracoval ako stenograf na Wall Street, čo ho prinútilo  premýšľať o tom ako zbohatnúť.

V 60-tych rokoch opustil armádu a status milionára nadobudol predajom svojho know-how spoločnostiam, ktoré učil ako začať predávať akcie na burze.  Ďalšími investíciami sa dopracoval k vlastneniu viac ako 75 spoločností, z ktorých najúspešnejšia bola americká medzinárodná cestovná spoločnosť. Dôsledkom menšej krízy trhu na konci 60tych rokov však prišiel o vačšinu ziskov a musel sa zadlžiť.

Sheldon Adelson

Dátum narodenia: 6. august 1933

Miesto narodenia
: Boston, Massachusetts, USA

Majetok: 23,3 miliardy dolárov

Záujmy: hazard, hoteliérstvo, zábavný priemysel, filantropia

Rodinný stav: druhýkrát ženatý
                    (Miriam Ochsorn 1991)

Deti: Mitchell a Gary

Jeho ďalšou investíciou bolo menšie vydavateľstvo orientované aj na oblasť informačných technológií. Prišiel na fantastický nápad s vytvorením veľtrhu počítačovej techniky, COMDEXu, ktorého prestíž a cena postupne od roku 1979 rástli. V roku 1995 sa predajom akcií za  860 miliónov so svojimi spoločníkmi dostal k slušnému obnosu peňazí. To mu umožnilo osamostatniť sa a venovať sa podniku, ktorý ho dostal na vrchol.

Inšpiráciu našiel v Benátkach

Už v roku 1988 rozšíril svoje pole pôsobnosti v oblasti kasín. Kúpil Las Vegas Sands, pristaval k nemu vlastné výstavné centrum, Sands Expo, a tým vzniklo najväčšie výstavné centrum v Spojených štátoch aj keď ani tomu sa spočiatku nedarilo. Inšpirovaný architektúrou Benátok, ktoré navštívil so svojou novou manželkou pri príležitosti svadobnej cesty, zbúral staré Las Vegas Sands a na jeho mieste v máji 1999 postavil luxusný hotel Venetian, vernú kópiu talianskeho mestečka lásky.

Venetian ho stál 1,8 miliardy dolárov a v jeho útrobách  sa nachádza divadlo s kapacitou 1700 divákov a taktiež pobočka slávneho Gugenheimova muzea. Vo februári 2008 spoločnosť zakúpila dve lietadlá typu L-1011, vybavených hráčskymi stolmi, s ktorými si svojich zákazníkov prináša až z Ázie.


Bol to práve ázijský trh, na ktorý sa Adelson zameral a v Singapure vybudoval Marina Bay Sands. Kasíno, ktoré sa môže pochváliť 2 561 hotelovými izbami, divadlami, reštauráciami, bazénmi a inými atrakciami a je oprávnene označované za najväčšie samostatné kasíno na svete, ktorého cena sa odhaduje na 8 miliárd dolárov, vrátane ceny pozemku na ktorom je situované (120 tisíc štvorcovych metrov).

Sheldon Adelson je podľa rebríčku Forbes s majetkom 23,3 miliárd dolárov 16-stym najbohatším človekom planéty. Venuje sa aj charitatívnej činnosti a jeho manželka Miriam vedie kliniku pre drogovo závislých v Las Vegas a v Tel Avive.




menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 13:49