StoryEditor

Vyrábajú lieky, ktoré zachraňujú životy. Ich akcie sú stávka na istotu

30.09.2014, 00:00
Farmaceutický sektor je plný kontroverzností ale vie zarobiť. Sektor dokázal za poslednú "päťročnicu" investorom zdvojnásobiť ich investíciu.

Iba jeden liek z desiatich tisíc pokusov sa dostane na voľný trh. Okrem toho vývoj lieku trvá v priemere sedem až desať rokov. Také sú čísla farmaceutického sektora. Ktorá spoločnosť míňa za vývoj najviac?

Farmaceutický sektor je veľmi kontroverzný. Na jednej strane nás lieči, ale na druhú stranu je očiernený obrovským počtom škandálov. Tomu zodpovedajú aj rekordné pokuty, ktoré farmaceutické firmy dostali za posledných päť rokov. Celkom štyrikrát vymerala americká justícia pokutu vyššiu ako miliardu dolárov. Rekordmanom sa s tromi zaplatenými miliardami stala spoločnosť GlaxoSmithKline.

Spoločnosť, ktorá na Slovensku predáva napríklad liek Panadol či Coldrex, sa previnila napríklad tým, že predávala svoj ​​liek Paxil na liečbu depresie u detí aj napriek tomu, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (Food and Drug Administration) nepovolil užívanie prostriedku u ľudí mladších ako 18 rokov. Takýchto káuz je vo farmaceutickom sektore mnoho. Ľudia sa často na toto odvetvie pozerajú cez prsty, ale nie je úplne prečo. Niektoré z týchto firiem vynašli výnimočné lieky, ktoré zachraňujú životy. Preto sa v tomto článku zameriame na to, ktoré z desiatich najväčších firiem najviac investujú do vývoja a výskumu liečiv.

Kto dominuje sektoru

Medzi najväčších svetových producentov liečiv môžeme počítať americký Pfizer, Merck, Johnson & Johnoson , Abbott Laboratories, Eli Lilly, švajčiarsky Novartis, Roche, nemecký Bayer, britský GlaxoSmithKlime a francúzsky Sanofi. Keď zoradíme týchto desať firiem podľa tržieb, tak bude poradie nasledovné: Johnson & Johnson (71mld. dolárov), Novartis (57mld. dolárov), Bayer (52mld. dolárov), Roche (52mld. dolárov) Pfizer (51mld. dolárov), Merck (48mld. dolárov), Sanofi (42mld. dolárov), GlaxoSmithKline (GSK 41mld. dolárov), Abbott (40mld. dolárov) a Lilly (23mld. dolárov). Pri niektorých firiem (J & J, Bayer) ale tržby silno ovplyvňujú aj príjmy z odvetví mimo farmaceutický sektor.

Ak porovnáme spoločnosti podľa zisku, máme v sektore hneď niekoľko zmien. Úplne dominuje Pfizer (22miliard dolárov), nasledovaný J & J (13mld. dolárov), Novartis (12,5mld. dolárov), Roche (12mld. dolárov) GSK (8,5mld.dolárov), Merck (6,2mld. dolárov), Abbott (6mld. dolárov), Lilly (4,5mld. dolárov), Sanofi (4mld. dolárov) a Bayer (3,2 mld. dolárov).

Obrázok - Tržby farmaceutických firiem, zdroj: forbes.com

Takto veľký zisk stavia Pfizer na vrchol svetového rebríčka marže. O gigantickom pomere 42% zisku k celkovým tržbám sa zvyšku firiem sveta ani nezdá. Celé odvetvie má pritom priemernú maržu 19%. To je najvyšší pomer tržieb a zisku naprieč všetkými sektormi. Jedine bankový sektor má rovnakú maržu. Ostatné sú hlboko pod. Automobilový sektor má priemernú maržu napríklad len 6%. Akú časť svojho prijmu ale odovzdávajú farmaceutické firmy na výskum?

Výskumu dominujú Spojené štáty a Švajčiarsko

Nie každá firma, ktorá má veľký zisk, investuje do ďalšieho rozvoja svojich liekov. Výskum liekov je totiž extrémne drahý. Štatistky vývoja nových liekov sú neúprosné. Iba jeden liek z desiatich tisíc pokusov sa dostane na voľný trh. Okrem toho vývoj lieku trvá v priemere sedem až desať rokov. Fakt, že sa liek dostane na trh, ale vôbec neznamená, že si na seba zarobí. Iba tri lieky z dvadsať pokryjú svojím predajom náklady na svoj ​​vývoj. Z týchto troch liekov iba jeden pokryje svojím výnosom vývoj tých desaťtisíc pokusov. V konečnom dôsledku to znamená, že farmaceutická firma musí každých pár rokov priniesť na trh "trhák", ktorý svojimi predajmi prinesie viac ako miliardu dolárov príjmov.

Na poli výskumu najviac investuje švajčiarska firma Roche. Tá, aj keď má príjmy porovnateľné s Pfizer, tak dáva do výskumu o 1,3miliadry dolárov viac. Pre porovnanie je ale lepší ukazovateľ pomeru celkových investícií do výskumu k celkovým príjmom. Väčšina firiem je nad desiatimi percentami, ale jasným víťazom sa stáva americká spoločnosť Eli Lilly and Co, ktorá hoci má najnižšie príjmy zo všetkých zastúpených, tak do výskumu dáva celé 4miliardy dolárov. Áno, celých 17 percent zo svojho príjmu firma investuje do výskumu a vývoja nových liekov.

Akcie všetkých farmaceutických firiem možno nakúpiť na ich domovských burzách. Ak uvažujete o investícii do tohto sektora, tak by ste mali vedieť, že jeho priemerný rast za posledných 5 rokov najlepšie nájdete pod indexom Dow Jones USPharmaceutical Index. Sektor dokázal za poslednú "päťročnicu" investorom zdvojnásobiť ich investíciu.

01 - Modified: 2006-10-30 18:18:00 - Feat.: 0 - Title: Goodyear zatvorí závod v texaskom Tyleri a prepustí 1 100 zamestnancov
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/skola-investora, menuAlias = skola-investora, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:11